Lunken klimavisjon

Naturvernere slakter G8-erklæringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): G8-lederne konkluderte årets toppmøte med at verden trenger dype kutt i utslippene av klimagasser. Imidlertid satte Kina og andre voksende makter foten ned når det gjaldt å sette spesifikke krav til kuttene.


- Lederne av verdens største økonomier, både i-land og u-land, skal kjempe mot klimaendringene i samsvar med vårt felles men ulike ansvar og muligheter, heter det i den svært ulne erklæringen fra G8-møtet. Erklæringen krever også at landene skal kutte halvparten av utslippene innen 2050,
melder BBC.

Laget egen erklæring

Årsaken til at erklæringen ble så lite konkret, skyldes at i-landene mener at det er størst rom for å kutte i utslippene i de mindre utviklede landene, mens disse på sin side mener at i-landene må ta størstedelen av ansvaret for klimaendringene.

Brasil, India, Kina, Mexico og Sør-Amerika gikk så langt som til å utstede en egen erklæring der de tok avstand fra ideen om at alle skal bidra til å kutte halvparten av dagens utslipp, skriver AP.

- Det er essensielt at i-land leder an i det ambisiøse målet, står det i erklæringen.

- Har sviktet verden

Naturvernorganisasjonene er ikke nådige i sin beskrivelse av verdenslederne. Greenpeace erklærer at «G8-lederne har sviktet verden nok en gang», skriver Sky News, mens Verdens Naturvernforbund (WWF) kaller klimaerklæringen «patetisk».

- G8 er ansvarlige for 62 prosent av karbondioksid-utslippene i jordas atmosfære. Det gjør dem til den største synderen og det største problemet i kampen mot klimaendringene, hevder WWF.

LIKE GODE BUSSER: Presidentene Hu Jintao og George W. Bush under klimamøtets siste dag. Bush var svært fornøyd med klimaerklæringen, mens Hu så seg nødt til å komme med en alternativ erklæring. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP PHOTO
LIKE GODE BUSSER: Presidentene Hu Jintao og George W. Bush under klimamøtets siste dag. Bush var svært fornøyd med klimaerklæringen, mens Hu så seg nødt til å komme med en alternativ erklæring. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP PHOTO Vis mer


President George W. Bush kalte imidlertid erklæringen for «svært betydelig».

- For å få en slutt på klimaendringene, må alle de store økonomiene være på banen, og det var de i dag, sier presidenten.

Lunken klimavisjon