OVERTAR KRISA: Islands nye samlingsregjering: Informasjonsminister Kristjan Møller, utenriks og industriminister Ossur Skarphedinsson, statsminister Johanna Sigurdardottir, finans, fiskeri- og landbruksminister Steingrimur Sigfusson, utdanningsminister Katrin Jakobsdottir, justisminister Ragna Arnadottir, miljøvernminister Kolbrun Halldorsdottir, sosialminister Asta Ragnheidur Johannsdottir, helseminister Ogmundur Jonasson og handelsminister Gylfi Magnusson Foto: AFP/HALLDOR KOLBEINS
OVERTAR KRISA: Islands nye samlingsregjering: Informasjonsminister Kristjan Møller, utenriks og industriminister Ossur Skarphedinsson, statsminister Johanna Sigurdardottir, finans, fiskeri- og landbruksminister Steingrimur Sigfusson, utdanningsminister Katrin Jakobsdottir, justisminister Ragna Arnadottir, miljøvernminister Kolbrun Halldorsdottir, sosialminister Asta Ragnheidur Johannsdottir, helseminister Ogmundur Jonasson og handelsminister Gylfi Magnusson Foto: AFP/HALLDOR KOLBEINSVis mer

Lunken velkomst for Islands regjering

Særlig regjeringens holdning til EU-saken vekker motstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islands nye regjering får en lunken velkomst i landets medier. Det er særlig regjeringens holdning til EU-saken som vekker motstand.

- Sosialdemokratene har svelget sin egen EU-politikk, fastslår Islands største avis Morgunbladid, som er skuffet over regjeringens lunkne innstilling til EU.

En av de første beslutningene til den nye rødgrønne regjeringen, som består av det sosialdemokratiske partiet og De venstregrønne, var å be en hurtigarbeidende komité om å utrede EU-spørsmålet innen 15. april.

Mindretallsregjeringen ledet Jóhanna Sigurdardóttir skal styre Island fram til nyvalget 25. april.

- Et skritt tilbake

Lederskribent i Frettabladid, tidligere statsminister og fiskeriminister Thorsteinn Pálsson, beskylder Sosialdemokratene for å rykke bakover i EU-spørsmålet. I den forrige regjeringen gikk partiet inn for en folkeavstemning om medlemskap.

- Partiet har tatt et skritt tilbake fra muligheten som åpnet seg i den forrige regjeringen, skriver han.

Morgunbladid hyller imidlertid regjeringen for viljen til å ta tak i landets økonomiske problemer.

- Myndighetenes målsetting er ambisiøs med så lite tid til rådighet, skriver Morgunbladid.

- Lite nytt

Men Frettabladid skriver derimot retorisk: «Hvilke forandringer?»

Lederskribent Pálsson peker på at den avgåtte regjeringen ikke greide å bli enige om fremtidens pengepolitikk, og mener at programmet til den rødgrønne regjeringen knapt bringer noe nytt.

- Den nye regjeringen gjør lite for å klare opp i denne avgjørende usikkerheten, skriver han.

Den islandske regjeringen ledet av Geir Haarde varslet sin avgang 26. januar, etter at islandske demonstranter hadde krevd dette i flere måneder.

Island ble nærmest slått over ende av bankkrisen som rammet landet i høst, og var tvunget til å be Det internasjonale valutafondet (IMF) om en redningspakke på 10 milliarder dollar. Mange islendinger har tapt sparepengene og mistet jobben som følge av kollapsen.

(NTB)