Lunkne til Clintons krig

Amerikanerne forstår ikke hvorfor president Bill Clinton er så ivrig etter å angripe Irak, og hvorfor han har sånt hastverk. Likevel er de ikke uvillige til å sende amerikanske bombefly til Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da tidligere president George Bush ga ordre om å starte Golf-krigen for 7 år siden, forsto de fleste amerikanere hvorfor. Irak hadde okkupert det fredelige nabolandet Kuwait og truet Saudi-Arabia. USA's venner, maktbalansen og Vestens oljeforsyninger sto i fare. Nå er det langt mer uklart hva som står på spill.

Alt eller ingenting

President Bill Clinton har forsøkt å forklare at siden Irak trolig produserer og skjuler kjemiske og biologiske våpen og samtidig hindrer FN's våpeninspektører i å gjøre jobben sin, er det nødvendig å gi Saddam Hussein et skudd for baugen. Men en fersk meningsmåling bladet Newsweek offentliggjorde i helgen viser liten oppslutning til en krig som ikke fører til Saddams fall. Bare 18 prosent av de spurte ville ha de begrensede luftangrepene som Clinton taler varmt for.

Dårlig jobb
Politiske observatører mener Clinton har gjort en dårlig jobb i å overbevise sine landsmenn om viktigheten av et angrep på Irak. Mens USA's militærledelse har forberedt en krig siden novmber i fjor, har ingen forberedt amerikanerne. Clinton har ikke klart å overbevise dem om at krisen er overhengende.

Forsvar mot sex-påstander
Clinton er gått i skyttergraven for å verge seg mot sex-påstandene som Monica Lewinsky og spesialetterforsker Kenneth Starr fortsetter å slynge mot ham. Presidentens sexliv blir, enten han vil det eller ikke, et tema i alle møter med pressen eller folket. Det er ikke lett å føre krig når vitsetegnere presenterer en plakatbærende Saddam med følgende budskap til supermaktens leder: «Make love, not war.»