Lunsj med Bush markerer avslutning på USA-tur

- Jeg følte meg velkommen i Det hvite hus og det var en hyggelig og intim stemning rundt lunsjbordet, sa kong Harald etter å ha vært president George W. Bushs gjest en time.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush fremhevet de mange valg som har funnet sted i ulike land den senere tid, og la vekt på at det begynte å løsne med demokratriseringen i ulike deler av verden.

Han kom ikke inn på kampen mot terror, heller ikke Norges rolle i Irak.

Men da kongeparet kom til The South Lawn og ble varmt mottatt av Bush og førstedame Laura fikk presidenten spørsmål om Norge gjør nok i Irak.

Etter noen sekunder kom det meget korte svaret: - Ja.

Det norske kongeparet var i storform og presidentparet hadde vært et belevent vertskap under lunsjen.

Med bare 12 personer rundt bordet var det stort sett én samtale, men det var også mulighet for litt lavere diskusjon iblant.

Foruten presidentparet var også undervisningsminister Margaret Spellings, politisk rådgiver i Det hvite hus, Karl Rove, og USAs ambassadør i Norge, John Doyle Ong, til stede fra amerikansk side.

Kransnedlegging

Før lunsjen med presidentparet la kong Harald ned en krans på den ukjente soldats grav på Arlington æreskirkegård i Virginia. Kongen var i admiralsuniform og ble møtt med æressalutt på 21 skudd.

Generalmajor Galen B. Jackman, som representerte hærens forsvarsdistrikt Washington, ledsaget kongen, og soldater fra de fire våpengrener samt Kystvakten dannet æresvakt til ære for kongen.

Et orkester fra hæren spilte de to nasjonalsangene, og kransen ble plassert ved monumentet over sarkofagen med den ukjente soldat fra første verdenskrig, etterfulgt av trommevirvler og en klagende hornblåser.

På Arlington æreskirkegård ligger den ukjente soldat fra de to verdenskriger, Korea-krigen og Vietnam-krigen.

Etter kransnedleggelsen fikk kongeparet og den norske delegasjonen omvisning inne i Arlington-museet.

- Ingen politiker

 Kongen understreket overfor norsk presse at det har vært en travel reise, men det passet bra med en frihelg som et lite pustehull.

Kongen sa at han oppfatter seg som døråpner både for norsk næringsliv og andre norske interesser i utlandet.

Men noen politiske spørsmål etter lunsjen med Bush ville kongen ikke være med på.

- Jeg er ikke politiker, men jeg er samfunnsinteresseret og derfor var det interessant å høre Bushs vurdering av blant annet valgene i Irak, Ukraina, sa han.

Mandag var siste dag av det ni dager lange offisielle besøket i USA og for kongen var det spesielt interessant å komme til et hus han gjestet så ofte som liten prins.

Kronprinsesse Märtha og hennes tre barn var ofte invitert av president Franklin D. Roosevelt, som hadde en meget positiv oppfatning av Norge. Hans «Look to Norway»-uttalelse ble flittig brukt gjennom hele etterkrigsiden.

Bush godt briefet

Utenriksminister Jan Petersen sa etter lunsjen at Bush var meget godt orientert om situasjonen i Norges nærområder.

- Han var interessert i nordområdene og atomforurensningen i Nordvest-Russland, men også i Baltikum, sa Petersen.

- Det er viktig at arbeidet med å hindre ytterligere opphoping av atomsøppel fortsetter, sa utenriksministeren. Norge er sammen med USA engasjert i ulike programmer for å fjerne brukt atombrensel og radioaktivt materiale på Kola.

Petersen hadde ikke fått anledning under lunsjen til å ta opp konkrete spørsmål, men var enig i den vekt Bush legger på Irak-valget. - Nå må vi ikke lenger henge oss opp i diskusjonen fra mars 2003 og selve krigen, men komme videre, sa Petersen.

Han mener Irak-valget har forandret mye og bidratt til å skape større forståelse over Atlanteren.

Skolebesøk

En konsert i Kennedy-senteret med Oslo-filharmonikerne avsluttet besøket i USA, men før det besøkte kongeparet Tomson barneskole i de østlige deler av Washington, som den norske ambassade har et samarbeidsprogram med.

Kongeparet ble ønsket velkommen av Washingtons borgermester, Anthony Williams, og kongen mottok et etui med byen Washingtons nøkkel, mens dronning Sonja fikk en vakker brosje med Washingtons emblem

De unge elevene hadde forberedt seg godt og et barnekor fremførte «Ja, vi elsker» på nesten perfekt norsk.

Dronningen ga en kort orientering om 1905, norsk selvstendighet, og folkets beslutning om monarki og ikke republikk.

Deretter ble kongeparet vist rundt og utvalgte elever holdt korte presentasjoner om blant annet USAs grunnlov og maktfordelingen, vikingskip og andre temaer som berører forholdet USA-Norge.

(NTB)

-