Lunsjen tar fra deg konsentrasjonen, hevder forskere

Ansatte presterer dårligere etter en lang lunsj med kollegaer, ifølge studien.

SLIK:  Lunsj alene ved datamaskinen er best for hjernens reaksjonsevne på jobb, hevder tyske forskere. Illustrasjonfoto: Colourbox
SLIK: Lunsj alene ved datamaskinen er best for hjernens reaksjonsevne på jobb, hevder tyske forskere. Illustrasjonfoto: ColourboxVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lunsj på en kafé eller restaurant i arbeidstiden, med kollegaer, kan redusere hjernens evne til å utføre komplekse arbeidsoppgaver når personen er tilbake på jobb, skriver Science News.

En ny tysk studie antyder at dersom arbeidsgivere vil unngå at de ansatte gjør feil og jobber med nedsatt kapasitet, er løsningen raske måltider alene foran datamaskinen.

Prosjektet ble ledet av Werner Sommer ved Humboldt Universitetet i Berlin. Studien ble publisert 31. juli i år under navnet «Skal vi ta lunsj? Betydningen av måltiders kontekst på kognisjon og følelser».

Deltagerne i forskningsprosjeket ble delt i to grupper. 16 kvinner spiste lunsj på en italiensk restaurant i arbeidstiden, mens den andre gruppen på 16 kvinner måtte spise lunsjen alene på arbeidsplassen, og fikk bare 20 minutter til rådighet. Maten var laget på samme restaurant, men de som satt på kontoret kunne ikke velge fra en meny slik restaurantgjestne kunne, står det i studien.

Mistet konsentrasjon Da lunsjen var fortært, målte forskerne hjerneaktiviteten til deltakerne, nærmere bestemt reaksjonsevne og konsentrasjon. Den viste angivelig at de som spiste alene ved pulten gjorde færre feil enn de som spiste ute i hyggelig lag. Forskerne mener dette beviser at et måltid i rolige omgivelser kan redusere arbeidstakernes kognitive evner.

Etter lunsjen ble kvinnene også bedt om å fylle ut et spørreskjema. Der svarte deltakerne som var på restaurant at de følte seg langt mer avslappet enn de som spiste i ensomhet.

Så langt finnes det ingen konkurrerende studier, ifølge forskerne selv, så det er ikke mulig å sammenholde studiene med lignenede studier. Forskerne melder selv om noen vesentlige svakheter ved undersøkelsen.

Det ene er at kontorlunsjerne ikke kunne velge måltid selv, det andre er at de som satt på kontoret ikke fikk lov til å sosialisere med ande, noe som kan ha påvirket selvrapporteringen om emosjonell stemning i etterkant av måltidet.

- Ikke truet Kulturpsykolog Hroar Klempe ved NTNU tror ikke at den sosiale lunsjpausen er truet.

- Nei, den har en sterk posisjon i norsk arbeidsliv. Det er mange grunner til at lunsjpausen er viktig i arbeidslivet. De fleste arbeidsgivere ser nødvendighet av sosiale arenaer, og individuell prestasjon måles sjelden uten å se på organisasjonen som helhet, sier Klempe til Dagbladet.

Ifølge forskeren, som til høsten skal undervise i organisasjonspsykologi, er lunsjpausen en avgjørende sosialiseringsarena i arbeidslivet.

- Lunsjpausen er en felles arena hvor det utveksles informasjon og er viktig for at den enkelte kan yte i samsvar med organisasjonens felles retning, sier Klempe.