Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lurer han døden to ganger med filmtriks?

Diskusjonen går varmt om videoen som er sett av mange hundre tusen er ekte eller ei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Videoen av en toginspektør som på mirakuløst vis unngår to passerende tog har den siste tiden skapt store diskusjoner på nettforum verden over. Er det ekte? Eller er det fake?  

Ifølge personen som publiserte videoen først, stammet den fra en person fra FRA (Federal Railway Administration) som er USAs myndighet på jernbanesikkerhet og kontroller.
 

Opphavsmannen hevdet at videoen ikke var fra USA, men at det var vanlig å utveksle videoer seg i mellom på tvers av landegrenser når man jobbet med jernbanesikkerhet.  

De fleste som har kommentert videoen er enig om at dette umulig kan være ekte, men at det uansett er en utrolig video.

Argumentene dreier seg mye om at jernbaneinspektører sjeldent jobber alene, og at det som regel er flere personer involvert. Dessuten skal det varsles om inspeksjoner langs trafikkerte toglinjer.  

- Godt håndverk
Storm Studios er et norsk produksjonsselskap og etterarbeidshus for visuelle effekter, og fikk blant annet har fått en pris for sitt arbeid med de visuelle effektene til «Max Manus». Tom Joelsen ved Storm er usikker på snuttens autensitet, men imponert er han.  

- Hvis videoen er fake, så er det i hvert fall et utrolig godt håndverk, sier Joelsen til Dagbladet.  

På grunn av svært dårlig videokvalitet er det umulig å avgjøre hvorvidt videoen er uekte.  

- Teknisk sett er det vanskelig å bedømme, videokvaliteten er såpass dårlig og det er ikke lett å gå gjennom bilde for bilde på en Youtube-video. Jeg har mest tro på at det er juks, men selve arbeidet er da godt utført.

Joelsen sier det nærmest er blitt en trend å lage videoer som dette i dårlig bildekvalitet. 

- Bruken av dårlig kvalitet som denne videoen er ofte ment for å gi legitimitet, som om det var en overvåkningsvideo, sier Joelsen.  

Hva tror du, er det juks eller virkelighet? 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media