Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lurer Lånekassa for 30 millioner

Det er rådyrt å være student i Norge. Studentene lurer Lånekassa for å få mere, og i år kan 30 millioner kroner bli utbetalt urettmessig til studentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lånekassen har de fire siste årene kontrollert et utvalg studenter og elever i videregående skole som mottar borteboerstøtte, selv om foreldrehjemmet deres ligger like ved lærestedet. I vår ble 5.000 kunder kontrollert, og 6,78 prosent av dem kunne ikke dokumentere at de faktisk var borteboere. Flere oppgir falsk adresse for å få lån og stipend de ikke har rett til.

Dersom dette resultatet er representativt for hele kundemassen, betyr det at Lånekassen i år betaler ut om lag 30 millioner kroner urettmessig, bekrefter fagdirektør Vigdis Moseng overfor NTB.

Må betale tilbake

Det er de eldste elevene i videregående skole som er de største synderne. Blant elever over 19 år var det 10, 4 prosent som ikke kunne dokumentere sin borteboerstatus.

Elever og studenter som ikke kan dokumentere sin rett til den støtten de mottar, får krav fra Lånekassen om å betale tilbake beløpet. Hvis de ikke betaler, blir pengene trukket fra neste tildeling av lån og stipend fra Lånekassen, og de kan nektes mer stipend og lån.

Vil endre reglene

Misbruk av borteboerstøtten er ikke noe nytt i Statens lånekasse for utdanning. Det viser stikkprøvekontrollene fra de siste fire årene. I fjor var det 6,5 prosent av de kontrollerte som ikke kunne dokumentere sin bostatus, mens tallet i 1998 var 8,4 prosent. Nedgangen kan skyldes at stikkprøvekontrollene har noe forebyggende effekt, mener Lånekassen.

- Det er vanskelig å få til vanntett kontroll av disse utbetalingene, innrømmer informasjonsrådgiver i Lånekassen Ina Toften.

Lånekassens styre har tidligere påpekt at det er stort misbruk av bostøtteordningen, og at den eneste måten å hindre dette på er å endre reglene for tildeling av slik støtte.

(NTB)

Hele Norges coronakart