GIR KRISA ET ANSIKT: Bilder av den lille syriske gutten Omran Daqneesh (3) spres på sosiale medier. Gutten ble onsdag denne uka reddet ut fra ruinene etter et flyangrep. Mahmud Rslan / Anadolu Agency
GIR KRISA ET ANSIKT: Bilder av den lille syriske gutten Omran Daqneesh (3) spres på sosiale medier. Gutten ble onsdag denne uka reddet ut fra ruinene etter et flyangrep. Mahmud Rslan / Anadolu AgencyVis mer

- Lurer på om barna som overlever er mer uheldige enn de som dør

I tillegg til Omran kjemper 75 000 barn daglig for å overleve i østre Aleppo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Omran Daqneesh, gutten som denne uka av mange er blitt betegnet som et ansikt for krigens ofre i Syria, er ikke fem år som de fleste medier rapporterer om.

Gutten er bare tre og et halvt, og han lå og sov da bombene falt mot hjemmet hans i Aleppo.

Familien hans forteller i dag om sjokket etter angrepet - og frykten for nye.

- Det eneste jeg vil er at krigen stoppes, sier guttens far, Aboui Ali.

Traumatisert

Omran er imidlertid langt fra det eneste barnet som blir skadd i kamphandlingene i Aleppo.

En lege som har jobbet ved ett av sykehusene i byen sier til The Guardian at det hver eneste uke kommer inn barn som er langt mer alvorlig skadd, og mange det ikke lenger er håp for.

- Hver gang jeg arbeider der behandler jeg barn som ofte er så forferdelig skadd og traumatisert at jeg lurer på om de som overlever er mer uheldige enn de som dør, sier doktor Zaher Sahloul til avisa.

Han beskriver barn som trygler ham om å stoppe behandlingen, ettersom den er svært smertefull og sykehuset har gått tom for smertestillende. Han forteller om synet av to små søstre som kom inn sammen på intensivavdelingen;

- De omfavnet hverandre, men de var begge allerede døde.

Og doktoren fortsetter:

75 000 BARN: Ifølge en Times-artikkel kjemper mer enn 75 000 barn daglig for å overleve i den østre delen av Aleppo.
75 000 BARN: Ifølge en Times-artikkel kjemper mer enn 75 000 barn daglig for å overleve i den østre delen av Aleppo. Vis mer

- Omran overlevde. Han mistet verken ett øye eller en fot, men han vil for alltid være traumatisert. Bombingen fortsetter hver eneste dag, så hvem vet hva som vil skje. Han kan bli truffet igjen.

Sårbare

Ifølge en Times-artikkel kjemper mer enn 75 000 barn daglig for å overleve i den østre delen av Aleppo.

I tillegg til frykten for angrep er både mat og vann blitt mangelvare. Ifølge Human Rights Watch har prisene på basismatvarer økt kraftig siden beleiringen startet. En kilo ris koster nå så mye som 14 dollar, og ett kilo sukker koster 20.

En tredjedel av de sivile i Øst-Aleppo er barn. Ifølge Redd Barnas helsekoordinator, doktor Abdulkarim Ekzayez, er forekomsten av barn som er blitt syke etter å ha fått i seg forurenset vann stadig økende.

LETTERE SKADD: Omran ble hentet ut av ruinene etter angrepet, plassert alene, blodig og i sjokk, i en ambulanse. 
- Han har pådratt seg lettere skader, men vi er alle i sjokk. Alle er redde for nye luftangrep, sier familien til Expressen.
 Foto: Mahmoud Rslan / Reuters  
LETTERE SKADD: Omran ble hentet ut av ruinene etter angrepet, plassert alene, blodig og i sjokk, i en ambulanse. 
- Han har pådratt seg lettere skader, men vi er alle i sjokk. Alle er redde for nye luftangrep, sier familien til Expressen. Foto: Mahmoud Rslan / Reuters  
Vis mer

- Barn er spesielt sårbare for vannbårne sykdommer, sier han til Times og viser til at få av barna som er født etter krigens utbrudd har blitt vaksinert, og at de derfor har enda større sannsynlighet for å bli syke.

Huset raste

BODDE HER: Familien til den lille gutten Omran bodde i en leilighet i første etasje i et hus i kvarteret al-Qaterjji i østre Aleppo. Som mange andre familier har ikke de lenger noe hjem å vende tilbake til. Foto: Scanpix
BODDE HER: Familien til den lille gutten Omran bodde i en leilighet i første etasje i et hus i kvarteret al-Qaterjji i østre Aleppo. Som mange andre familier har ikke de lenger noe hjem å vende tilbake til. Foto: Scanpix Vis mer

Familien til den lille gutten Omran bodde i en leilighet i første etasje i et hus i kvarteret al-Qaterjji i østre Aleppo. Som mange andre familier har ikke de lenger noe hjem å vende tilbake til.

- Hele Omrans familie; pappa, mamma og fire barn, var i huset som ble bombet. Hele huset raste. Vi var tvunget til å lage hull i nabohuset for å redde dem ut av ruinene. Det er et mirakel at familien overlevde, sier fotografen Mahmoud Raslan, som tok bildene av Omran etter at han ble reddet.

Tre-åringen ble hentet ut av ruinene etter angrepet, plassert alene, blodig og i sjokk, i en ambulanse. Det var samtidig som dette at han ble filmet.

- Han har pådratt seg lettere skader, men vi er alle i sjokk. Alle er redde for nye luftangrep, sier familien til Expressen.

Forhandler

Aleppo har vært en delt by siden 2012. Opprørsstyrker har kontrollert de østlige delene av byen, samtidig som Syrias president Bashar al-Assads hær har hatt kontroll over den vestre delen.

Regjeringsstyrkene hevder at terrorister er målet deres, men hjelpeorganisasjoner rapporterer om hundrevis av døde sivile, skriver The Independent.

I løpet av sommeren har kampene blitt intensivert etter at regjeringsstyrker tok kontrollen over den siste store veien som leder inn i opprørskontrollerte områder.

Siden forrige uke har antallet på - og intensiteten av - luftangrepene økt, på tross av at Russland, som støtter Bashar al-Assad, har sagt at kampene skal avbrytes i tre timer hver dag.

Russland sier at de er klare for en «humanitær pause». FN og stormaktene forhandler nå for å få 24 eller 48 timers våpenhvile, som er hva FN sier at de må ha for å få inn hjelp til de beleirede områdene i byen.

ANSIKT PÅ KRIGEN: Omran Daqneesh har denne uka av mange er blitt betegnet som et ansikt for krigens ofre i Syria.  Photo: Kay Nietfeld/dpa
ANSIKT PÅ KRIGEN: Omran Daqneesh har denne uka av mange er blitt betegnet som et ansikt for krigens ofre i Syria.  Photo: Kay Nietfeld/dpa Vis mer

- Aller helst vil vi jo ha fred, men innbyggerne i Aleppo håper å få tre timers avbrekk fra krig og bomber daglig. Da kan helsearbeiderne få puste ut, barn og voksne slippe å gå rundt og frykte bomber eller kamper... Folk kan også gå ut og ordne livsnødvendige ting, sier Wail Ismail, traumeekspert ved Verdens helseorganisasjon i Syria, (WHO).