Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lurer seg unna igjen

Han har holdt seg skjult i 23 år, og klarer trolig å snike seg unna fotografene nok en gang. I dag begynner rettsmøtet mot Tvind-lederen Mogens Amdi Petersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les mer om Tvind-lederen i MAGASINET

63-åringen ble 18. desember etterlyst av Interpol, og da han mellomlandet i California på vei til Afrika slo FBI håndjern om hendene hans. Immigrasjonsmyndighetene gjennomførte en rutinekontroll og tastet inn hans danske passnummer 101290259 - og datamaskinen slo alarm. FBI sto derfor og ventet på den 198 centimeter høye, magre Tvind-lederen som sammen med seks andre er mistenkt for skattesvindel i 75 millionersklassen.

Hans livsledsager Kirsten Larsen var med og er også siktet, men ble ikke arrestert da hun ikke er etterlyst gjennom Interpol.

Nå kan Amdi Petersen miste makten han har bygd opp gjennom flere tiår. I dag er han bare fangenummer 21047-112 som sitter på en celle sammen med 20 andre forbrytere i Metropolitan Detention Center, melder den danske avisa B.T.

I ettermiddag starter rettsmøtet som skal avgjøre om Amdi Petersen skal bli utlevert til Danmark, slik dansk politi krever. Dersom han ikke går med på dette, kan saken gå halvannet år i det amerikanske rettssystemet før en endelig kjennelse blir fattet. Danske myndigheter forventer derimot at Amdi Petersen fort vil innse at en fengselscelle i Danmark er mer komfortabel enn en i USA.

- God sak

Lederen av justisdepartementets internasjonale kontor, Jakob Scharf, mener politiet har en god sak.

- Vi mener at utleveringsbetingelsene i avtalen mellom USA og Danmark er oppfylt, sier Scharf til Jyllands-Posten.

Politimesteren i Holstebro har i mer enn et halvt år jaktet på Amdi Petersen sammen med 12 andre politibetjenter. I april i fjor slo de til mot åtte Tvind-adresser og beslagla flere datamaskiner og dokumenter, som førte til at Amdi Petersen ble etterlyst.

- Det var utrolig deilig å få vite at han er funnet. Det verste som kunne skje er hvis denne sjansen hadde blitt ligget i flere år, sier politimester Jens Kaasgaard.

Tvinds talsmann Poul Jørgensen sier at Amdi ikke har hatt noen funksjon i Tvind-styret. Jørgensen sier at det er «underlig at de kan arrestere Amdi Petersen».

- Bryter sammen

For første gang på 23 år må Amdi gjøre seg klar til å opptre i offentlighet. Det finnes kun gamle bilder av Tvind-lederen og også denne gangen kan det bli vanskelig for pressen å avfotografere ham. De arresterte blir ofte ført inn i rettssalen gjennom en underjordisk gang fra fengselet, og inne i rettssalen får man sjelden lov til å fotografere.

Tvind-avhoppere som kjenner Amdi Petersen tror han kommer til å bryte sammen ganske hurtig dersom han forblir arrestert.

- Når han ikke tilbes, blir han et hulkende barn, er den knallharde karakteristikken.

- I Tvinds Lærergruppe er Amdi Gud. Intet mindre. Han er ufeilbarlig, sier en som nylig forlot den indre kretsen av Tvind til Ekstra Bladet.

- Like stor som Amdi er når han har makt og tilbes, er han tilsvarende liten når han ikke får sin vilje, sier en annen.

Gjenklangen er at kildene tror det vil slå hardt ut på Amdi Petersens psyke at han ikke lenger er den sterke mannen, og ikke lenger har kontroll over sitt eget liv.

Hva nå?

Spekulasjonene om hva som nå vil skje med Tvind-organisasjon, har allerede begynt. En kvinnelig avhopper tror Amdis ledsager Kirsten Larsen i første omgang overtar roret, men dette avhenger om hun blir arrestert og tiltalt for det hun nå er siktet for.

Arkivar Frede Farmand kjenner godt til Tvind-systemet og tror Amdi Petersen vil forsøke å styre organisasjonen fra cella si.

- Jeg tror derimot ikke han vil klare det. Han er ikke flink nok psykisk til det. Jeg tror også at de fleste støttespillerne hans i Lærergruppen også vil falle fra. Enten fordi sannheten går opp for dem, eller fordi de er redd for å bli dratt inni saken.

Kontakter i Norge

Amdi Petersen har de siste årene vært mye i sin penthouse-leilighet på Fisher Island i Florida. På den eksklusive øya har han en 810 kvadratmeter stor leilighet til en verdi på over 50 millioner kroner.

Tvind-organisasjonen har hatt flere støttespillere i Norge og Den Reisende Høgskole i Øyer samarbeider med organisasjonen. Også UFF, som samler inn klær til Afrika, skal være i kontakt med Tvind, men dette har ansatte i norske UFF benektet flere ganger tidligere.

Aftonbladet melder at også svenske UFF benekter å ha noe med Tvind å gjøre.

Flere ganger de siste årene har det kommet fram at de som jobber i Tvind-systemet tjener lite penger og at det meste går inn i en felleskasse. Pengene derfra skal gå til humanitær hjelp i Afrika, men dansk politi mener nå at 75 millioner av disse skattefrie pengene ikke er kommet fram til Afrika.

Les mer om Tvind-lederen i MAGASINET

FOTOSKY: Det finnes få bilder av Mogens Amdi Petersen. I dag lurer han seg trolig unna fotografene igjen.
Hele Norges coronakart