Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lurer velgerne inn i dyr og dårlig sorteringsskole

Skolestatsrådene mener Høyres utdanningspolitikk har blitt tungt Frp-preget.

 «MØRKEBLÅ» SKOLEPOLITIKK: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) og Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) tegnet et skremmebilde i fire punkter på tavla på Møllergata skole for Dagbladet. De mener høyrepartiene ikke forteller velgerne hva som egentlig vil skje med en Frp- og Høyre-styrt skole. Foto: KRISTER SØRBØ
«MØRKEBLÅ» SKOLEPOLITIKK: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) og Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) tegnet et skremmebilde i fire punkter på tavla på Møllergata skole for Dagbladet. De mener høyrepartiene ikke forteller velgerne hva som egentlig vil skje med en Frp- og Høyre-styrt skole. Foto: KRISTER SØRBØ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) og barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) vil heller stimulere enn straffe norske skoleelever, men bruker spanskrøret på det de mener er lite smarte utdanningspolitikere på høyresida.

- Frp setter mer og mer av dagsorden i Høyres skolepolitikk. Og hva tror du skjer når de setter seg ned og skal finansiere de vanvittige skattelettene sine?

- Fjerning av maksprisen i barnehagene og høyere foreldrebetaling i SFO er garantert på kuttlista deres. Norske barnefamilier kan våkne opp til et prissjokk som langt overgår de tusenlappene de får i skattelette, sier Solhjell til Dagbladet.

Politikerne diskuterer skolepolitikk i kveldens debatt på NRK1 klokka 19.55.

Fire skrekkpunkter
Solhjell og Huitfeldt mener rivalene vil dytte markedsideologi inn i skolen i stedet for kunnskap, og at kutt i lærerbudsjetter og barnehagestøtte vil merkes umiddelbart etter et valgresultat der Høyre og Frp tar styringa. Dette er den «mørkeblå» skrekkskolen de to  statsrådene kritter opp på tavla:

Snikprivatisering: Eksplosjon i antallet privatskoler
Færre lærere per elev
Rangeringsmani: Karakterer på barneskolen og de flinke i egne grupper.
Prisøkning for barnehager og SFO

- Høyre og FrP forsøker å snike privatiseringen forbi velgerne og lage en sorteringsskole. Legg merke til at de ikke vil snakke om disse tingene nå, sier Solhjell, som mener de fire punktene kan dokumenteres ved å sammenligne utviklingen under borgerlig og rødgrønn regjering supplert med høyresidas valgløfter.

- Vil bare ha utbytte
Han viser til at det har blitt over 4000 flere lærere de siste fire åra, og at størrelsen på elevgruppene har gått noe ned. Samtidig mener kunnskapsministeren det tydeligste Høyre og Frp kan vise til fra sin «eksperimentering» er et enormt antall søknader om etablering av privatskoler.

- Da vi overtok i regjering stoppet vi en privatskoleeksplosjon. 22 000 elevplasser la klar til godkjenning og ville fordoblet antallet privatskoleelever i Norge. Ingen må tro at slike aktører går inn i Norge med et omsorgsperspektiv. Det er utbytte de er på jakt etter, sier Solhjell.

Han bruker bråket rundt John Bauer-gymnaset, Skandinavias største friskolekjede, som eksempel på det de rødgrønne hevder er rent kommersielle motiver. Skolen i Oslo gikk konkurs tidligere i sommer, etter at det ble klart at skolen hadde brukt statstilskudd på en ulovlig måte.

«Gammelstalinisme»
Anniken Huitfeldt mener Høyre har liten troverdighet også i forhold til barnehagene etter utfall i tidligere debatter som nå skal være gjort til skamme.

- Da jeg i 2002 hadde ett barn i barnehage i Ullensaker, kostet det 4700 kroner i måneden. Den gang kalte kommunalminister Erna Solberg Stortingets kommende barnehageforlik «gammelstalinistisk». Vel, i 2006, etter forliket, var prisen i min kommune den samme for en familie med tre barn i barnehage som for mitt ene barn fire år tidligere, sier Huitfeldt.

Mens Høyre mener at partiet sammen med FrP utgjør «et kraftfullt og innsiktsfullt alternativ til regjeringens skolepolitikk», hevder dagens statsråder at høyrepartienes politikk - særlig fokuset på rangering, er i strid med anbefalinger fra toneangivende utdanningsforskning.

- I forbindelse med forslaget fra Høyres Torbjørn Røe Isaksen om gull- sølv- og bronsemedaljer i skolen sa en åtteåring at det var veldig dumt og at de som fikk dårlige medaljer kanskje ikke ville få lyst til å lære noe mer. Når en åtteåring forstår det, og forskning tilsier det, bør Høyre også forstå det, sier Huitfeldt.

- Jeg mener kompetente lærere, klare forventninger til eleven og mestring er kjernen i god pedagogikk, og i det siste har vi sett klare forbedringer for Norge på internasjonale undersøkelser, sier Solhjell, med henvisning til forskningsprosjektet TIMMS 2007.

Undersøkelsen dokumenterte framgang i norske elevers prestasjoner i realfag for første gang, riktignok ennå klart under det internasjonale gjennomsnittet for matte og naturfag.

 Kunnskapsministeren mener høyrepolitikk vil skape ny uro og usikkerhet i skoleverket.

- Nå er det relativt bred enighet om hvilken retning skolen skal ha. Vi kan ikke ha en ny runde med eksperimentering fra Høyre og Frp, sier Solhjell.

- Ikke Frp-påvirket
Høyre avviser på det sterkeste at partiets skolepolitikk er blitt Frp-preget.

- Vi har hele tida hatt fokus på mer krav og kvalitet i skolen og hatt selvstendige forslag som fremmer læringsmentalitet, lenge før Frp. Jeg oppfatter utspillet som en kampanje fra Arbeiderpartiet om å koble oss til Frp, sier Høyres skolepolitiske talsmann Gunnar Gundersen.

Han avviser at en eventuell Høyre-Frp-regjering vil gi prissjokk på barnehage og SFO, for å kompensere for skatteletter.

- Foreldre vil ikke oppleve noe prissjokk, selv om vi har foreslått noe økning på barnehage. Vi vil ha fokus på de som trenger hjelp. I dag er makspris blitt fastpris, noe som innebærer at de dårligst stilte har fått det verre.

Gunnar Gundersen framholder at Høyre aldri har vært tilhenger av rangering i skolen.

- AP elsker å klistre oss opp til rangering, men det har aldri vært vår målsetning. Vi mener at resultater skal brukes for å fremme god læring. Sånn sett er det viktig å få fram de som gjør det bra på skolen, sier Høyres skolepolitiske talsmann.

- Gjør noe selv i stedet
Frps skolepolitiske talsmann Anders Anundsen synes utspillene fra Solhjell og Huitfeldt er «en merkelig måte å drive skolepolitikk på».

- I steden for å latterliggjøre andre partier, bør de heller gjøre noe selv, sier Anundsen, som avviser de rødgrønnes påstander som gammelt tøv.

- Det blir ikke noe prissjokk på barnehage og SFO.  Frp var jo med på barnehageforliket. At statsrådene er bekymret for at det skal bli færre lærere per elev med oss, synes jeg er rart. Det er flere elever per lærer i dag enn da de rødgrønne overtok i 2005, sier Anundsen.

Han er heller ikke med på at flere privatskoler betyr større klassedeling mellom elever.

- KAMPANJE: Gunnar Gundersen (H) mener de rødgrønne statsrådene fånyttes prøver å slå Høyre i hardtkorn med Frp.
Foto: Knut Falch/ SCANPIX
- KAMPANJE: Gunnar Gundersen (H) mener de rødgrønne statsrådene fånyttes prøver å slå Høyre i hardtkorn med Frp. Foto: Knut Falch/ SCANPIX Vis mer

- All erfaring tilsier at dette ikke er tilfelle, sier Frps skolepolitiske talsmann.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media