Ernas advarsel:

- Lurer velgerne

Statsminister Erna Solberg sier det er lenge siden hun har sett så mye rot på venstresida som nå. Hun beskylder Trygve Slagsvold Vedum for å lure velgerne.

PÅ TUR: Erna Solberg er for tiden på valgkampturné i Nord-Norge. Her fra tomten til den nye Polarsirkelen lufthavn utenfor Mo i Rana. Foto: Kristian Ridder- Nilsen / Dagbladet
PÅ TUR: Erna Solberg er for tiden på valgkampturné i Nord-Norge. Her fra tomten til den nye Polarsirkelen lufthavn utenfor Mo i Rana. Foto: Kristian Ridder- Nilsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MO I RANA/OSLO (Dagbladet): Forholdet mellom SV og Senterpartiet vakler. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke sitte i regjering med SV, selv om Ap-leder Jonas Gahr Støre insisterer på at SV skal med.

Som Dagbladet skrev tidligere i dag, er sentrale kilder i Ap fortsatt helt trygge på at Sp til slutt vil «falle inn i folden» og akseptere en rødgrønn trepartiregjering.

Statsminister Erna Solberg mener det begynner å bli rotete på venstresida nå.

- Å late som om SV ikke får gjennomslag i en rødgrønn regjering, tror jeg er å lure velgerne, sier Solberg til Dagbladet.

- Det er vanskelig for velgerne å vite hva du får hvis du stemmer på partiene på venstresiden. I motsetning til i 2005 og 2009 var det et klart rødgrønt alternativ, da anklaget de oss for rot på borgerlig side. Det er lenge siden jeg har sett så mye uro på venstresiden, fortsetter hun.

På veien

Høyre-lederen er på valgkampturné i Nordland. Hun har mistet mange velgere til Senterpartiet, og vil gjerne ha dem tilbake.

- Hvis du stemmer Senterpartiet, vet du ikke om du får deler av SVs skattepolitikk eller miljøpolitikk. Noen kompromisser må du gjøre hvis du ikke får rent flertall, sier Solberg videre.

- Vedum sier han vil samarbeide med høyresiden om saker, det er vel du glad for?

- Høyre er et forutsigbart parti i den forstand at vi stemmer for ting vi er for. Vi driver ikke med politisk spill, heller ikke i opposisjon. Men du kan ikke lage budsjetter med Høyre hvis hovedpoenget var at du først og fremst ville fjerne oss fra regjering fordi du var uenig i den økonomiske politikken. Vi vil alltid være opptatt av gode rammebetingelser for næringslivet.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Skremmer med SV

- Hva sier du til de gamle Høyre-velgerne som nå tenker å stemme Senterpartiet?

- De må være klar over at de er med på å legitimere SVs politikk på overstyring av kommunene i viktige saker i Distrikt-Norge som veiutbygging.

- At de hjelper SV til makt?

- SV, og i verste fall Rødt. Det er sånn at venstresiden vil få innflytelse. Ser du Oslo-politikken ser du hvor stor innflytelse Rødt har hatt når det gjelder private alternativer. Et rødgrønt-alternativ er på den røde siden i norsk politikk. Det håper jeg at velgerne er klar over, sier Solberg.

Solbergs tidligere statsråd, Frp-leder Sylvi Listhaug er ikke noe mindre tydelig når hun kommenterer spillet blant partiene på venstresida.

Hun sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har klart å lure folk.

-Tåkeprat

Også Sylvi Listhaug freser mot venstresida i dag.

- Norge risikerer at sosialistene nå får den største innflytelsen siden andre verdenskrig, sa Frp-leder Sylvi Listhaug fra talerstolen under Frps offisielle åpning av valgkampen i Oslo torsdag.

- Begrepet «basert» er svært problematisk, påpeker Listahug, og referer til Vedums gjentatte uttalelser sitt foretrukne regjeringsalternativ.

Vedum svarer konsevent at de ønsker en Sp/ Ap-basert regjering på spørsmål om regjeringssamarbeid.

Listhaug mener Sp-lederens forklaring er rent tåkeprat.

- For første gang er det en reell mulighet for at MDG og Rødt får reell innflytelse på regjeringen. Og da er det spesielt viktig å legge merke til tåkepraten fra Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum. Det virker som de er beredt på å legge ut en rød løper for de venstreradikale sosialistpartiene for å komme seg inn i regjeringskontorene, sa Listhaug og fortsatte:

- Senterpartiet er imidlertid enda smartere i sin tåkeprat. De har tilsynelatende klart å lure de politiske kommentatorene og mediene med å si at de ønsker seg en Ap/Sp-basert regjering.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer