Lurt av lillesøster

Den 91-årige kvinnen møter sin lillesøster på 87 til bitter aksjekamp i Indre Salten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Striden står om 15 aksjer i Dragefossen Kraftlag. Tidlig på 1900-tallet kjøpte en saltdaling ti aksjer i Bleiknes Lysverk. Disse ble etter hvert gjort om til aksjer i Dragefossen Kraftanlegg AS, og fulgte familien. Det samme skjedde med fem aksjer en bror hadde i samme selskap.

- Ingen trodde disse skulle bli mer verd enn de få hundrelappene familien fikk utbetalt hvert år utbytte. Men der tok vi feil, sier en bitter datter av den eldste søsteren til Nordland.

Hun mener hennes 91-år gamle mor er lurt av hennes egen søster på 87.

Blomsteraksjer

- Avtalen i familien har alltid vært at utbyttet skulle brukes til å kjøpe blomster og pynte gravene til morfar og andre i familien, sier datteren.

87-åringen tok for mange år siden over forvaltningen av aksjene. Datteren til 91-åringen forklarer videre:

- Det gikk fint i mange år. Men så fikk mor beskjed om at selskapet Dragfossen og hennes søster, min tante, ville samle morfars og onkels aksje på ett navn, fordi det var enklere. Men da sa hun nei, fordi hun mente det var mest riktig å foreta en formell fordeling i familien.

Steg med 100 000

I sommer fikk mor og datter ved en tilfeldighet høre siste nytt om aksjene da de var på besøk i Saltdalen. Verdistigningen var stor, fra 100 til 100 000 kroner.

- Vi sjekket med tante. Hun sa at aksjene nå sto på henne. Hun hadde gitt beskjed til selskapet at hun hadde fått aksjene i gave fra morfar i 1959, noe ingen andre i familien har ant noe om. Dette kom som et sjokk på oss.

Hos Dragfossen fikk de bekreftet tantes versjon. Men de fikk ingen andre opplysninger. Nå skal advokatene hjelpe med å avgjøre hvem som eier aksjene.

- Mor mente bestemt at når det var snakk om så store verdier, må det foretas en skikkelig fordeling i familien. Beskjeden fra tante var klar: - Ta advokat, avslutter datteren bittert.