Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lurt av Lønning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Så ble vi kanskje likevel lurt av Inge Lønning da vi foran årets stortingsvalg trodde han ville bidra til å fornye Høyre. På grunnlag av hans lange virke som offentlig menneske og hans politiske uttalelser i valgkampen regnet vi med at det konservative parti skulle finne tilbake til noe av det beste i sin tradisjon, nemlig den liberale, verdikonservative og intellektuelle holdningen som har hatt sin forankring i dannelsesborgerskapet. Men nå er det mye som tyder på at Lønning er tiltenkt en rolle som verdikonservativt alibi, en slags kanarifugl som kvitrer, men hvis sang det blir tatt minimalt hensyn til når partiets politikk utformes.
  • For det oser elementær forretningsmannskultur av uttalelsen til Aftenposten i går fra Kristin Krohn Devold, partiets talskvinne i justisspørsmål. Hun tar avstand fra Inge Lønnings utspill om støtte til en forsiktig liberalisering av asylpolitikken. Som kjent kom det slike signaler både fra den avtroppende Arbeiderparti-regjeringen og den nye sentrumsregjeringen. Men fra Krohn Devold er budskapet: Det er «utenkelig for Høyre å godta en vesentlig økning i antall flyktninger som får asyl eller opphold på humanitært grunnlag».
  • Nå var det ikke bare den enslige stortingskandidaten Inge Lønning som prøvde å få velgerne til å tro på at Høyre var inne på en ny kurs i verdispørsmålene. Selveste partilederen, Jan Petersen, tok et oppgjør med Carl I. Hagens frieri til de sletteste instinktene hos mange velgere, og etterlot et inntrykk av at Høyre nå var på vei bort fra den enkle skattesytingen som har preget partiet de seinere år.
  • Det er derfor naturlig å spørre hva som er partilederens syn på kontroversen mellom Inge Lønning og Kristin Krohn Devold. Er det Krohn Devolds smålige kroneargumenter mot større liberalitet i asylpolitikken, eller er det den humane verdipolitikken som blir Høyres linje framover? Er det fortsatt kremmerne som har makta, eller skal den verdikonservative delen av partiet styrkes, slik velgerne fikk inntrykk av i valgkampen?
Hele Norges coronakart