Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lurt av mafiaen med juggel og glassperler

LOMÉ (Dagbladet): Henning Holstad (48) og kollegaen (31) gjorde avtale med en kvinne som kan være kona til den dødsdømte krigsforbryter Foday Sankoh. De to skulle ta vare på et pengeskap med smykker og juveler verd 250000 US-dollar. De skulle oppbevare den for madame Sankoh i fem år. I går ble de to løslatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men da sikkerhetspolitiet i Togos hovedstad Lomé åpnet safen dagen etter at Holstad og hans 31 år gamle ansatte ble arrestert, fant de bare glassperler og verdiløse plastsmykker.

De norske lykkejegerne var lurt trill rundt av den angivelige fru Sankoh og det som trolig er en internasjonal mafiabande fra Nigeria og Kamerun.

- Ringte ikke alarmklokkene, Holstad?

- Hvor skulle de ringe? Vi hadde sjekket alt. Alle papirer var i orden. Ålreit, dette er Afrika, men vi hadde ingen grunn til å tro vi ble lurt, sier Frp-mannen.

Svindelsaken

  • Henning Holstad og en 31 år gammel kollega ble arrestert i Togo 20. september. Utenriksdepartementet i Togo nektet for arrestasjonen, men nordmennene satt i sentralfengselet i hovedstaden Lomé.
  • 4. oktober sa en tjenestemann at nordmennene er siktet for besittelse av kokain og for ulovlig innføring av militært materiell.
  • Holstad og kollegaen har snakket med en kvinne med tildekket ansikt på hotell Krimas i Lomé. Hun kan ha vært kona til opprørslederen i Sierra Leone, Foday Sankoh.

Dødsdømt

I går bestemte en forhørsdommer i Lomé seg for å løslate de to kollegene fra budbilbransjen i Oslo. Men før det fortalte Holstad sin versjon av historien til Dagbladet. I grålysningen i går morges møtte vi de fengslede nordmennene i det beryktede sentralfengselet i hovedstaden. Kontrasten var enorm til luksushotellet de sjekket inn på i går kveld.

Holstad benekter at han visste den mystiske kvinnen han møtte flere ganger på hotell Krimas i Lomé, kan ha vært kona til den dødsdømte opprørslederen Foday Sankoh fra Sierra Leone. Dette har vært et hett spor i politiets etterforskning.

Sankoh er ansvarlig for å ha myrdet og lemlestet tusener av mennesker i det borgerkrigsherjede vestafrikanske landet. Kona er ettersøkt for diamantsmugling ut av Sierra Leone.

- Hun opptrådte helt åpent og beveget seg fritt i Lomé. Hun presenterte seg som Miriam Sankoh. Historien vi fikk, var at verdisakene var familieting som tilhørte henne. Vi forsto det også slik at hun hadde søkt om politisk asyl i Togo, sier Holstad.

Kilder som har sett sakens dokumenter sier de er usikre på om fru Sankoh i det hele tatt finnes.

Lurt av mafiaen

- Nordmennene har vært meget naive. De er blitt lurt av en mafiabande fra Nigeria og Kamerun, sier de.

Her er Holstads versjon om hva som skjedde:

- Vi hadde en forretningsavtale med en person i Lomé som utga seg for å være fra Sierra Leone. Avtalen var at vi skulle overta en sikkerhetsboks med smykker og juveler for 250000 amerikanske dollar, sier Holstad.

- Vi hadde en skriftlig kontrakt om å forvalte og investere midlene i pengeskapet i en periode på fem år, sier Holstad, som hevder det var tyske forretningsfolk som i første omgang formidlet kontakten med et firma i Lomé.

Vill biljakt

Sammen med en av sine ansatte dro Holstad i begynnelsen av september til Togo. I et sikkerhetshus ble han fortalt at det ville koste 37000 amerikanske dollar å frigi stålskapet med juveler. Stålskapet skulle være deponert i en bank i Lomé.

Holstad ville tenke over saken. Vel hjemme i Norge bestemte han seg, i samarbeid med tyskerne, for å akseptere tilbudet.

Holstad dro deretter tilbake til Togo sammen med 31-åringen. Han betalte de 37000 dollarene. Mesteparten kom fra tyskerne.

- Selv investerte vi 6000 dollar, sier Holstad.

20. september mottok de to nordmennene det svære stålskapet, som de lempet inn i leiebilen sin. Kvinnen kjørte i egen bil. Plutselig sperret en annen bil med fem ukjente menn veien. Nordmennene ble redd for at det var banditter som ville røve skatten.

- Det ble en vill biljakt gjennom gatene i Lomé, forteller Holstad.

Men folkene som fulgte etter de to nordmennene var agenter fra togolesisk sikkerhetspoliti. Holstad og 31-åringen ble pågrepet i en dramatisk aksjon i hotellobbyen på hotell Krimas.

- Da politiet dagen etter åpnet safen, fant de ingenting. Pengeskapet inneholdt juggel, verdiløst bijouteri og øredobber i plast, sier Holstad. Han mener bestemt det var ekte varer de fikk et gløtt av før overleveringen og undrer seg over hva som har skjedd i mellomtida.

Kokainsiktet

Det var ikke forretningstransaksjonene som formelt sett brakte nordmennene i arresten. Påtalemyndigheten i Togo siktet Holstad for bruk og oppbevaring av kokain.

- Har du brukt eller oppbevart narkotika under oppholdet i Togo?

- Nei. Rapporten om dette var falsk. I kofferten på hotellet hadde jeg bittelitt koffeinpulver - like mye som en halv globoid. Av hensyn til magen bruker jeg dette i stedet for å drikke kaffe.

- Under ransakingen fant politiet pulveret og sa det var kokain. På toppen av det hele sendte de stoffet til analyse, og da var det plutselig blitt til 12 gram kokain, sier Holstad.

Både han og 31-åringen var også siktet for å ha hatt to walkie-talkier hver, som togoleserne regnet som militært kommunikasjonsutstyr. De to sier imidlertid det dreier seg om fribånds kommunikasjonsutstyr som er helt vanlig i budbilbransjen hjemme i Oslo.

Men i går kveld var de bare lykkelige over å ha sluppet fri: - Ja vel, så var det vel et eventyr da, sier Holstad.

<B>USKYLDIG OFFER:</B> Henning Holstads historie om hva han ble utsatt for i afrikanske Lomé er mer utrolig enn mange av de verste røverhistorier.