Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lurt av «minister»

Lars Henrik Bjørnebo (16), Erik Sælid Messel (17) og Anders Jensen Lund (18) trodde skolen hadde besøk av «Botho»s utenriksminister. Det var en bløff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viste seg imidlertid å være en stor bløff. Ministeren var i virkeligheten den svenske skuespilleren Pierre Francisco.

Sammen med sju andre unge skuespillere reiser han rundt på besøk på landets videregående skoler for å få elevene til å engasjere seg i menneskerettighetsspørsmål.

Til sammen har over 6000 skoleelever, fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør, vært utsatt for bløffen som elevene ved Persbråten videregående skole opplevde i går.

Blir grundig lurt

Det begynner troverdig. En ung fyr i pen dress står på scenen i gymsalen. Han forteller om selskapet African Trade Company (ATC). De tilbyr elevene en lukrativ lederopplæring i det afrikanske landet «Botho». I løpet av ett år vil de få utdanning og erfaring som tilsvarer flere år på høyskole eller universitet her hjemme.

- Hvem av dere kunne tenke dere å tilbringe ett år i et varmt land og samtidig tjene penger? Hvem har lyst til å bo i et land der dere får tak i alle de dyreste merkeklærne til 150 kroner?

Applaus fra salen, noen jubler. Men glansbildet forsvinner fort når utenriksministeren fra «Botho» inntar scenen.

- Mitt folk må selge ting vi produserer veldig billig, ellers får vi ikke solgt noe. Innbyggerne jobber minst 14 timer om dagen, og fabrikkene er som fengsler. Folket mitt sulter, mens de rike landene utnytter oss, sier han på engelsk.

Elevene aner at noe ikke stemmer. De får snart vite sannheten. Landet «Botho» finnes ikke. Ikke ATC heller. Det er oppfunnet som en del av prosjektet «Involveyourself».

Lot seg villig lure

- Jeg gikk på i starten. Men etter hvert skjønte jeg at det var skuespill, sier Erik Sælid Messel (17).

- Det var litt rart at vi aldri hadde hørt om landet før, sier Anders Jensen Lund (18).

Selv om guttene føler seg litt lurt, likte de forestillingen.

- Man følger mer med på et sånt morsomt opplegg, i stedet for på et trøtt foredrag, sier Erik.

Bak prosjektet står de fem største humanitære organisasjonene: Norges Røde Kors, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp og Flyktningerådet. NORAD finansierer prosjektet med 3,5 millioner kroner.

- Målet er å skape et engasjement rundt menneskerettighetsbrudd og urettferdigheten som ligger i dagens handelsbalanse, sier prosjektleder Marte Lid.

FORSONING: Erik Sælid Messel (17) hilser på skuespiller Pierre Francisco, som narret hele skolen til å tro han var utenriksminister i «Botho».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media