Lurt av norsk konsul

Den tidligere norske honorære konsulen som i fjor tilsto seksuelle overgrep mot barn i Bolivia, skal i 90-åra ha oppfordret aymaraindianerne i landet til å ta opp dyre lån i påvente av norsk bistand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pengene fra Norge dukket aldri opp.

I dag kommer Valentmn Fuentes Rocha til Oslo for å søke oppreisning fra norske myndigheter.

- Jeg ble informert om saken i vinter av lederen i Oslo Arbeiderparti, Bjørgulv Froyn, sier leder i utenrikskomiteen, Thorbjørn Jagland. Han stilet et skriftlig spørsmål til utenriksministeren om saken.

Rocha har også vært i Norge tidligere og lagt fram saken.

Tragisk historie

Bakgrunnen er en tragisk historie om den norske misjonæren og honorære konsulen som i fjor ble tiltalt for seksuelle overgrep mot barnehjemsbarn i Oruru-regionen. Han virket som misjonær for De norske Pinsemenighetenes Ytremisjon i 40 år og var norsk konsul i Oruro fra 1990. Det var mannen selv som gikk til politiet og tilsto misbruket. Han er nå pensjonert.

Den samme konsulen skal ifølge Rochas talskvinne og tolk i Norge, Kaja Polmar, ha gitt gjentatte løfter om norske bistandsmidler til omfattende jordbruksprosjekter.

Han skal ha oppmuntret indianerne til å sette i gang kostbare forarbeid med innleid profesjonell assistanse.

Tok opp lån

Indianerne tok opp private lån for å finansiere igangsettelsen av jordbruksprosjektene. Tross gjentatte søknader kom det aldri bistandsmidler, og indianerne sto tilbake med en gjeld de ikke kunne håndtere.

Lånene hadde blitt tatt opp med sikkerhet i det eneste de eide av materiell verdi i regionen: En kollektiv lastebil de brukte til å frakte varene sine inn til markedet i byen. Da bilen ble tatt fra dem, mistet de sin viktigste inntektskilde. Dette har hatt kritiske følger for befolkningen, som fra før levde i dyp fattigdom.

Siden 1998 har Rocha og indianerne forsøkt å nå fram til norske myndigheter.

PROBLEMER: En tidligere konsul i Bolivia har gitt indianere falske forhåpninger om norsk bistand. Nå krever de oppreisning av norske myndigheter.