Lurt av ny «Donnie Brasco»

Gambino-sjefen og 30 andre i New York-familien arrestert i kveld etter spektakulær infiltrering av FBI-agent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fem familier dominerer det «klassiske» mafialivet i New York. Dette er de italienske familiene Gambino, Bonanno, Colombo, Luchese og Genovese.

Nå har en av familiene fått nok et banesår av FBI. Det er «acting boss» i Gambinofamilien som i kveld norsk tid ble arrestert sammen med 30 andre mafioser i en stor FBI-aksjon.

Kommende wiseguy

Politiet slo til i dag etter å ha tøyd tålmodigheten i en lang etterforskning der en FBI-agent har opptrådt som gjengmedlem.

Spionen infiltrerte familien så godt at han ifølge AP har blitt vurdert gjort til en «made man», altså en mafiabror.

Blant de arresterte er Arnold «Zeke» Squitieri som tok over som sjefen i Gambinofamilien etter at sjefen sjøl Peter Gotti ble dømt i fjor. Nestsjef Anthony «The Genius» Megale kan også vente seg siktelse etter kveldens aksjon.

Vold og utpressing

Påtalemyndigheten mener Squitieri, Megale og de andre arresterte har tjent millioner av dollar på utlån, gambling, utpressing og andre lovbrudd det siste tiåret.

ARRESTERT: Sjefen Arnold «Zeke» Squitieri arrestert sammen med 30 andre i dagens aksjon. Foto: AP
ARRESTERT: Sjefen Arnold «Zeke» Squitieri arrestert sammen med 30 andre i dagens aksjon. Foto: AP Vis mer

Blant annet skal de ha slått rot i en radiostasjon og brukt vold på kjøpesenteret Bloomingdales i New York. Offeret ble alvorlig skadet etter å ha blitt slått med en lysestake. Det var to av de arresterte som angrep en tredje mafios i kjøkkenavdelingen i kjøpesenteret tidligere i år.

Livfarlig oppdrag

Pasquale D\'Amuro, sjefen for FBIs New York-kontor, sier undercoveragenten brukte skjult mikrofon. Med denne har han tatt opp flere hundre samtaler som gir unik informasjon om arbeidet i familiens midte.

Navnet og identiteten på agenten som lever i livsfare er selvfølgelig ikke avslørt. Han er den første kjente agenten til å gjenta bragden til Joe Pistone. Han infiltrerte Bonannofamilien for 25 år siden under aliaset Donnie Brasco, og den historien ble til film.

Akkurat som Donnie Brasco skal også denne agenten ha fått beskjed fra et høytstående medlem i mafiafamilien at han ville bli foreslått introdusert for familien, forteller D\'Amuro.

- Om vi hadde latt ham gå ute i gatene lenger ville Gambinofamilien faktisk ha fått et ekstra medlem, legger han til.

- Han risikerte livet sitt i to år, sier påtalemyndighetens David Kelley.

Som Sopranos

Radiostasjonen det er snakk om er ikke navngitt. Den skal ifølge rettsdokumentene være blant en rekke bedrifter i byen som ble utpresset. Myndighetene mener stasjonen ble presset til å kjøre annonser for Gambino-kontrollerte foretak.

Og igjen viser det seg at TV-serien Sopranos har gjort kvalitetsresearch.

For akkurat som i serien om New Jersey-mafiaen har også Gambinofamilien holdt møter i et pleiehjem. Virkelighetens pleiehjem ligger i New Rochelle, og her har mafiosene møttes for å unngå å bli overvåket. I en seng her ligger nemlig den bevisstløse sønnen til en av medlemmene i mafiafamilien.

FRA FILMEN:</B> Verden har fått en ny Donnie Brasco. I filmen med samme navn var det Johnny Depp som spilte FBI-agenten som lurte Al Pacinos rollefigur og infiltrerte mafiaen. FBI-agenten heter egentlig Joe Pistone og lever i skjul.
GAMMELSJEFEN:</B> John Gotti ledet Gambinofamilien inntil han ble satt inn. Han døde for få år siden av kreft.
BROREN TOK OVER:</B> Peter Gotti skal ha vært så dum at han måtte gå tilbake til fengselet to ganger før han fikk med seg brorens ordre. Til slutt ble også han satt inn.