Lurt av politiagent med skjult mikrofon

«Litaueren» som presenterte seg som 37-åringens nye narkokontakt var i virkeligheten en norsk politimann «under cover». - Ulovlig bevis, mener advokat Morten Furuholmen.

VIL STOPPE BEVIS: Advokat Morten Furuholmen (i midten), forsvareren til den antatte hovedmannen (37), varslet i går at han vil kreve bevisavskjæring av lydopptaket fra møtet mellom en politiagent og hans klient. Rickard Beck Pedersen (t.h.) mener det ikke var noe galt med politimetoden. Advokat Vidar Lind Iversen (t.v.) er forsvarer for 37-åringens norskitalienske venn. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
VIL STOPPE BEVIS: Advokat Morten Furuholmen (i midten), forsvareren til den antatte hovedmannen (37), varslet i går at han vil kreve bevisavskjæring av lydopptaket fra møtet mellom en politiagent og hans klient. Rickard Beck Pedersen (t.h.) mener det ikke var noe galt med politimetoden. Advokat Vidar Lind Iversen (t.v.) er forsvarer for 37-åringens norskitalienske venn. Foto: HARALD S. KLUNGTVEITVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I saken som internt ble kalt «Operasjon Radar», drev politiet hemmelig etterforskning av amfetaminligaen på Romerike i minst halvannet år før den første sentrale personen i saken ble pågrepet 14. januar i fjor.

Da ble en nå 32 år gammel litauer tatt med rundt to kilo amfetamin i en grønn, Buskerud-registrert Citroën Berlingo på Helsfyr i Oslo. Ifølge tiltalen skjedde det like før narkopartiet skulle leveres den norskpakistanske hovedmannen (37) og hans norskitalienske venn.

Måneden etter ble ytterligere to litauere pågrepet, som begge skal ha deltatt på møter om de største narkoleveransene og nå sitter på tiltalebenken

Men også etter de tre viktige pågripelsene fortsatte politiet å samle bevis i det skjulte mot 37-åringen, som ennå var på frifot.

Dagbladet kjenner til at politiet ikke var trygge på at 37-åringen hadde røpet seg tilstrekkelig i avlyttede samtaler til å kunne få ham ubestridelig stemplet som hovedmann bak hele mengden amfetamin etterforskerne mente hadde skiftet hender.

Lurt av falsk litauer Politiet gikk derfor til et svært uvanlig skritt, og forberedte en polititjenestemann på å oppsøke narkoligaen under falsk identitet.

27. februar i fjor mente etterforskningen timingen var riktig for å gjøre et forsøk på å få hovedmannen til å snakke om kilovis av narkotika i klartekst, uten kodeord og forbehold.

Utstyrt med skjult mikrofon, fikk politiagenten til et møte med 37-åringen på Berger i Skedsmo.

Politimannen hadde da presentert seg som en litauer som var en bekjent av de arresterte «landsmennene» - og som skulle være norskpakistanernes nye mellommann i amfetaminligaen. Mens han snakket engelsk med aksent med 37-åringen, skal «under cover»-politimannen ha lyktes med å få ham til å diskutere sin rolle i saken for åpen mikrofon.

Da rettssaken mot seks tiltalte i saken startet i går, bekreftet aktor at agentsamtalen vil bli forsøkt ført som bevis.

- Politiagenten ble brukt noen dager før 37-åringen ble pågrepet, mens saken for hans del fortsatt var i en skjult fase, bekrefter konstituert statsadvokat Richard Beck Pedersen.

Aktoren er klar over at metoden er kontroversiell, men mener lydopptaket fra det spesielle møtet 27. februar er høyst relevant.

- I tillegg til at vi ønsker å spille av lydopptaket fra møtet i retten, vil vi føre tjenestemannen som vitne så han kan fortelle hvordan dette foregikk, sier Beck Pedersen til Dagbladet.

- Ulovlig Bevis framskaffet av politiagenter er langt fra vanlig i norske rettssaler. Såkalt infiltrasjon og bevisprovokasjon er ikke lovregulert, men er alltid omstridt, blant annet fordi politiet må unngå å «fremprovosere en straffbar handling som ellers ikke ville ha blitt begått».

37-åringens forsvarer, Morten Furuholmen, varslet i går at han vil kreve hele bevisførselen knyttet til politiagenten avskåret - kjent ugyldig av retten. Advokaten antyder at samtalen klienten ble ledet inn i, bryter med vernet mot selvinkriminering i Den europeisk menneskerettighetskonvensjonen - kort sagt retten siktede har til å forholde seg tause.

- Dette er ulovlig innhentet bevis slik vi ser det. I stedet for å pågripe ham på bakgrunn av det de hadde dokumentert - noe de kunne gjort helt tilbake i 2011 - lar de være av rent taktiske hensyn, bare for å fiske etter noe mer. På dette tidspunktet er han etter min mening åpenbart å regne som siktet, og under dette stuntet fra politiets side ble han derfor fratatt sine rettigheter knyttet til blant annet avhør, sier Furuholmen til Dagbladet.

STORE BESLAG: Dette er beslaget på rundt to kilo amfetamin som ble gjort da politiet slo til mot bilen til en av de nå tiltalte litauerne på Helsfyr i Oslo 14. januar i fjor. Etter at også hans to landsmenn var pågrepet måneden etter, trådte politiagenten inn som en ny «litauer» overfor norskpakistaneren. Foto: POLITIET
STORE BESLAG: Dette er beslaget på rundt to kilo amfetamin som ble gjort da politiet slo til mot bilen til en av de nå tiltalte litauerne på Helsfyr i Oslo 14. januar i fjor. Etter at også hans to landsmenn var pågrepet måneden etter, trådte politiagenten inn som en ny «litauer» overfor norskpakistaneren. Foto: POLITIET Vis mer

Han vil ikke kommentere hvorvidt 37-åringen snakker om store narkotikapartier eller bakmann-rollen i det omstridte lydopptaket.

- Jeg går naturlig nok ikke inn på innholdet i opptaket, sier forsvareren.

Statsadvokat Bech Pedersen ville i går ikke gå i detalj om hvordan politiagenten lyktes med å overbevise 37-åringen om at han var en  litauisk medsammensvoren.

- Vi kan ikke avsløre alt om metodene politiet benytter, sier statsadvokaten.

Mange kilo narkotika 37-åringen har av politiet i flere år blitt regnet som en profil i B-gjengmiljøet og en person som jevnlig pleier omgang med kjente multikriminelle med saftige drinkregninger på Oslos utesteder og i utlandet. Men han har aldri tidligere blitt straffet.

Påtalemyndigheten mener nå å kunne bevise at han har vært narkoselger siden 2006, og at han har vært edderkoppen i det norske nettverket når minst sju kilo amfetamin eller metamfetamin, to kilo kokain og to kilo hasj har byttet hender eller blitt forsøkt solgt i 2011 og 2012.

I tillegg må han svare for et beslag av 38 cannabisplanter som ble funnet under en politiaksjon mot en leilighet på Skårer i august 2011.

- Han har vært et hovedobjekt. Amfetamin/metamfetamin har kommet fra to ulike kilder. En litauisk gruppering som omfatter tre av de tiltalte er den ene kilden, mens den andre kilden er det som har funnet sted på reisebyrået på Tøyen, sa aktor i sitt innledningsforedrag i går.

37-åringen selv hevder han ikke deltok i diskusjoner om selve betalingen av partiene, og nekter for selv å noensinne ha hatt narkosalg som inntektskilde.

- Jeg har formidlet beskjeder og vært tolk for [N.N] (medsiktet norskitaliener, red. anm.) som ikke snakket engelsk, sa han i retten, og slo fast:

- Jeg er veldig hjelpsom med absolutt alt og prøver å hjelpe de fleste.

- HOVEDMANNEN: Den tiltalte 37-åringen er ikke tidligere straffet, men ble sammen med sine brødre i mange år regnet blant de sentrale personene i B-gjengen i Oslo.
- HOVEDMANNEN: Den tiltalte 37-åringen er ikke tidligere straffet, men ble sammen med sine brødre i mange år regnet blant de sentrale personene i B-gjengen i Oslo. Vis mer