«Lurt for pensjon»

230 embetsmenn går til sak mot sin tidligere arbeidsgiver, staten. De mener at regjeringen lurte Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For fem år siden, like før sommerferien, vedtok Stortinget å øke pensjonene for statsansatte.

Embetsmennene, som ikke fikk sin pensjon økt, hevder at Stortinget ble forledet og gjorde sitt hastevedtak på sviktende grunnlag.

Vinner de rettssaken, vil de kreve erstatning.

Kosmo må vitne

Jørgen Kosmo, som nylig gikk av som stortingspresident, var den gang sjef for Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

Han er innkalt som vitne.

Embetsmennene hevder at Kosmo og hans rådgivere fikk presset pensjonssaken gjennom i Stortinget i hemmelighet og med ekspressfart.

-  Vedtaket rammet 5700 statsansatte på en eller annen måte, men det er embetsmennene som føler virkningen av vedtaket sterkest. Og virkningen, som vi mener er både urimelig og urettferdig, blir bare sterkere og sterkere for hvert år som går, sier ambassadør Eivinn Berg, som representerer de 230 embetsmennene.

Vedtaket førte til at statsansatte som gikk av etter sommeren for fem år siden, fikk bedre betingelser enn de som allerede var gått av.-  Det er snakk om grov forskjellsbehandling av statspensjonister, og det er daværende statsråd Jørgen Kosmo som står bak den. Vi krever å bli behandlet på samme måte som våre kolleger. Vi ber verken om etterbetaling eller om at vedtaket skal ha tilbakevirkende kraft. Men vinner vi saken, kan det bli snakk om erstatning.

-  Taper tusener

-  Hvor mye penger går dere glipp av?

-  Det dreier seg om beløp mellom 30 000 og 100 000 kroner i året, avhengig av den enkeltes lønnsnivå da han ble pensjonert, sier Berg.Gjennom de siste fire åra har de pensjonerte embetsmennene forhandlet om saken med representanter fra Storting og regjering, uten å vinne fram med sine krav. Derfor ender saken i tingretten.

MÅ VITNE: Jørgen Kosmo, tidligere arbeidsminister.
TIL SAK: Ambassadør Eivinn Berg.