Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lurt til å jobbe i Syria. Spyttet i fjeset da hun ville hjem: - Agenten sa at det var som USA

Lures til slaveri for rike syriske familier.

VIRKELIGHETEN: Denne siden av Damaskus blir holdt skjult for de nepalske kvinnene som lures til å jobbe som hushjelper for rike syriske familier. Foto: Reuters / NTB scanpix
VIRKELIGHETEN: Denne siden av Damaskus blir holdt skjult for de nepalske kvinnene som lures til å jobbe som hushjelper for rike syriske familier. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Se for deg et liv der du jobber døgnet rundt for luselønn, du har ingen venner i landet du oppholder deg i, det er ingen som snakker språket ditt der, arbeidsgiveren din behandler deg som en løshund - og utenfor herjer verdens kanskje verste krig.

Fattige nepalere, filippinere, pakistanere, srilankere og bangladeshere har i flere år reist, mer eller mindre frivillig, til gulflandene og Malaysia for å jobbe. Som byggearbeidere, drosjesjåfører, servitører eller som au pair.

Dagbladet belyste i artikkelserien «Fotballskandalen» hvordan nepalere lider i Qatar som følge av det planlagte fotball-VM i 2022. Nå står nye nepalere fram og forteller om en mulig enda verre skjebne.

- Jeg visste ingenting om Syria. Jeg ante ikke at det var krig. Rekrutteringsagenten fortalte meg at det var som USA, sier Gyuanu Reshmi Magar (25) til The Guardian.

Rundlurt Hun sier hun ble lovt jobb i Dubai, men at hun i stedet ble fraktet til Syria - via India, Oman og Dubai. Hun ante ikke at hun skulle jobbe i en krigssone.

- Da jeg først spurte familien jeg jobbet for om bombene, svarte de at det var en militærøvelse, sier hun.

- Det var først da jeg fikk tilgang til husets trådløse nettverk at jeg fant ut at det var krig. Jeg ble livredd. Men kunne ikke gjøre noe med det.

Da hun på sine knær ba sin arbeidsgiver i Damaskus om å få reise hjem igjen forteller Gyuanu at hun fikk til svar:

«Vi kjøpte deg for 6000 dollar. Du kan ikke reise hjem igjen med mindre du betaler oss tilbake disse pengene.»

- Spyttet på Til slutt klarte hun å kontakte familien sin via Facebook - sammen med Nepals ambassade til Egypt fikk de henne ut av Syria. En velstående nepaler spyttet inn pengene som var nødvendige for å kjøpe Gyuanu fri.

LES DOKUMENTAREN: - Jeg er ennå ung, men livet mitt er ødelagt. Qatar er så rike at dette ikke burde være nødvendig
LES DOKUMENTAREN: - Jeg er ennå ung, men livet mitt er ødelagt. Qatar er så rike at dette ikke burde være nødvendig Vis mer

Da hadde hun vært i det borgerkrigsherjede landet i 17 måneder. Og kom bortimot helt tomhendt hjem.

- Jeg skulle få 160 dollar i måneden i lønn, men fikk bare lønn for seks av de 17 månedene. Da jeg dro spurte jeg arbeidsgiveren min om mer lønn.Hun tok opp en 20-dollarseddel fra veska si og kastet den på meg. Så spyttet hun meg i fjeset.

- I sjokk Raghu Raj Kaphle, daglig leder for sekretariatet for utenlandsarbeid hos arbeidsdepartementet i Nepal, opplyste i fjor til Dagbladet at 3,5 millioner nepalere jobber i utlandet. 96 prosent av disse jobber i Malaysia eller i Midtøsten. En nepalsk diplomat sier det har reist flere hundre flere hundre nepalske kvinner til Syria for å jobbe. Han anslår at det totale antallet er 5-600.

- Det er veldig lett for rekrutteringsbyråer i Damaskus å få tak i damer. De legger inn en bestilling og kvinnene fraktes til Dubai. Selv vet de ikke at de skal til Damaskus, forklarer diplomaten til The Guardian.

- Når de ankommer er de i sjokk, sier diplomaten - som sier at tilsvarende trafikk også forekommer til krigsherjede områder i Irak og Nord-Afrika.

READ THE DOCUMENTARY: - I'm still young, but my life is ruined. Qatar is so rich that this shouldn?t be necessary.
READ THE DOCUMENTARY: - I'm still young, but my life is ruined. Qatar is so rich that this shouldn?t be necessary. Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media