Lurt?

Gikk du på en aprilspøk i år?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du funnet andre aprilspøker i mediene? Bli med i diskusjonen! Mediene vil gjerne være med på å lure folk 1. april. Ivrigst i år var nok Aftenposten, som like over midnatt slapp nyheten om at Hoppsjefen blir toppfotballsjef. Aprilspøk? Sannsynligvis.

Ambassadesalg

Spøk er nok også nyheten om at Universitetet og BI slår seg sammen, som Uniform melder. NTB gikk på limpinnen, og sendte nyheten ut til landets redaksjoner i natt.

I TV2s morgensending kunne man høre om at politiet skal bruke Jesus-filmen «Passion of the Christ» for å få forbrytere til å tilstå. Men den var det vel ingen som gikk på?

Vår favoritt er imidlertid en boligannonse hos Tinde.no, som en av våre lesere tipset oss om.

For 30 millioner kan du sikre deg et av Oslos mest kjente bygg - den amerikanske ambassade.

De lettlurte lokkes med løfter om godt sikrede vinduer og fjordgløtt. I tillegg er bygget innbruddsikkert med «egen væpnet politibu utenfor» som tilbyr 24 timers service.

Og for ordens skyld: Visning kun i dag.

Lær av fjoråret

For ett år siden meldte IT-avisen om en bredbåndsleverandør som solgte PCer til én krone stykket, mot lang bindingstid.

Norsk Tipping opplevde lange køer hos sine kommisjonærer etter meldingen om at uavhentede lottopremier til en verdi av 48 millioner skulle fordeles på 96 heldige spillere.

Svenske Göteborgposten sjokkerte mange med nyheten om at alle som meldte seg ut av kirken måtte jobbe på helligdager, kanskje med unntak av jul og nyttår.

Svenskene ble også forsøkt lurt, med reklame for et nytt norsk feriested på Vestlandet: Playa Los Fjordos. Ved hjelp av en aldri så liten dreining av Golfstrømmen skulle feriestedet kunne skilte med 24 grader i vannet hele året.

Fransk fisk

Hvor og når tradisjonen med aprilsnarr begynte er usikkert.

Den mest brukte forklaringen sporer dagen tilbake til 1500-tallets Frankrike. Fram til 1564 brukte man den Julianske kalenderen, der nyttår faller rundt April. Kong Charles IX erklærte så at Frankrike skulle begynne å bruke den Gregorianske kalenderen. Dermed ble 1. januar nyttår.

Ikke alle aksepterte denne endringen av kalender. Noen mente at datoene ikke burde skiftes, og det var disse som ble utsatt for aprilspøker og hånet som narrer. Folk sendte tullegaver og inviterte dem på falske fester på den dagen man tidligere feiret nyttår, rundt 1. april. Dette var tider der nyheter spredte seg sakte - det kunne ta måneder og år før alle var klar over og aksepterte kalenderendringen. Dermed hadde man noen å holde narr av i lange tider, og en tradisjon var begynt.

I Frankrike kalles dagen i dag «Poisson d'Avril», som bokstavelig talt betyr «Aprilfisk». En vanlig spøk er å hekte en papp-fisk på ryggen til noen.

Tilfeldig er der vel heller neppe at aprilsnarr feires samtidig som to andre liknende merkedager. I gamle Roma feiret man «Hilaria» for gjenfødelsen av guden Attis. I dag er «Hilaria» kjent som den romerske latterdagen. I India feires i disse dager «Holi-festivalen» og vårens komme, der folk maler hverandre og forsøker seg med lureri. Har du funnet andre aprilspøker i mediene? Bli med i diskusjonen!

UKLAR KIRKE: Mange husker nok aprilspøken om at domkirken ikke ville bli klar til kronprinsbryllupet.
AMBASSADE TIL SALGS: For 30 millioner kan dette bygget bli ditt...
TUNNEL-TULL: Dette bildet ble brukt til å illustrere en aprilspøk om at det skulle bygges underjordisk tunnel mellom Stortinget og Tostrupkjelleren.