Tiltale i Finnmark:

Lurte 35 banker: 10,4 millioner i lån på sju stjålne ID-er

Eksperter: - Kunne ikke skjedd med de nye gjeldsregistrene fra 1. juli.

TILTALT FOR BEDRAGERI VIA STJÅLNE ID'ER: Mannen fra Finnmark er tiltalt for å ha stjålet ID-opplysninger fra sju personer for å tilegne seg 102 banklån. Illustrasjonsfoto; Nina Hansen, Dagbladet.
TILTALT FOR BEDRAGERI VIA STJÅLNE ID'ER: Mannen fra Finnmark er tiltalt for å ha stjålet ID-opplysninger fra sju personer for å tilegne seg 102 banklån. Illustrasjonsfoto; Nina Hansen, Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En mann i 20-årene må i november svare for en av de mest omfattende tiltalene i Finnmark noen gang for lånebedrag mot banker, for ID-tyverier og for hvitvasking for å skjule pengestrømmer..

Ifølge den ferske tiltalen har den tidligere ustraffede mannen fått utbetalt i alt 10,4 millioner kroner i 102 banklån fra 35 forskjellige banker og låneinstitusjoner i løpet av ett års tid.

I en av de intense periodene har mannen søkt, fått innvilget og fått utbetalt åtte lån på 10 dager.

Søknadene om forbrukslån og kreditt uten sikkerhet skal ha «sklidd» gjennom med navnene til sju personer han har stjålet identiteten til.

Fem kvinner - to menn

Det er fem kvinner og to menn i nærmeste krets, blant dem hans egne foreldre, samboeren og hennes foreldre.

Fire av de sju sitter pr. i dag igjen med lånekrav på mellom 1,1 og 3,3 millioner kroner hver.

Enkeltlån opp til 400 000 kroner er ekspedert samme dag som bankene har mottatt elektronisk lånesøknad.

Disse 35 bankene ble lurt

102 lån til 10,5 millioner kroner i alt ble utbetalt til samme person med i alt sju stjålne ID'er.

Disse bankene har blitt lurt i Finnmark-saken: Flest ganger: Cresco/DnB 6 lån, Santander Consumer Bank 6, Collector Bank 5, Komplett Bank 5, Nordax Bank 4, EnterCard 4, Danske Bank 4, Eika Kredittbank 4.

De andre - fra ett til tre lån: Nordea Bank, Thorn Norge Finans, Sbanken, Ikano Bank, Skandiabanken, Monobank, Gjensidige Forsikring, Sparebank 1, Instabanken, Den norske Bank, Resurs Bank, Easybank, Conecto, OBOS-bank, Bank Norwegian, Ekspress Bank, Shell Mastercard, BB Finans, BN Bank, YA Bank, OPP Finans/Gjensidige Bank, CASA/DnB, Thon Privat Finans, BB Bank, Folkefinans, Esso Mastercard, Circel K. Mastercard.

Fire familiemedlemmer er blitt belastet lån for mellom 1,1 og 3,3 millioner kroner - de tre andre for mellom 100 000 og 520 000 kroner.

Kilde: Tiltale, Finnmark politidistrikt.

To personer med inngående kunnskap om tema forbrukslån generelt og denne omfattende saken spesielt, svarer i kor, helt uavhengig av hverandre:

- Dette hadde ikke vært mulig å gjennomføre dersom gjeldsregistre hadde vært innført!

Politiinspektør Thomas E. Darell er leder i Seksjon for påtalejurister i Finnmark politidistrikter og har tatt ut tiltalen i denne grove bedragerisaken med en øvre strafferamme på seks år.

OMFATTENDE SAK OM ID-TYVERIER OG BANKBEDRAGERI: Politiinspektør Thomas E. Darell er leder for påtaleseksjonen i Finnmark politidistrikt. Foto: Tom Skoglund.
OMFATTENDE SAK OM ID-TYVERIER OG BANKBEDRAGERI: Politiinspektør Thomas E. Darell er leder for påtaleseksjonen i Finnmark politidistrikt. Foto: Tom Skoglund. Vis mer

Da hadde økonomienheten i politidistriktet jobbet i ett år med å følge pengestrømmene i denne saken. Sporene følger ut av landet via betalingssystemene til utenlandske gamblingselskaper.

Tre gjeldsregistre fra 1. juli

Jorge Jensen er fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

Fra mandag 1. juli er de tre gjeldsregistrene til Evry, Experian og Norsk Gjeldsinformasjon i drift for banker og låneinstitusjoner, for kommuner med startlån, for Statens pensjonskasse og for hver og en av oss som vil sjekke egen status.

Låneinstitusjonene skal oppdatere personprofilene daglig med nye lån, ifølge konsesjonsvilkårene for registrene, opplyser sjefen for ett av registrene, Håkon Birkeland i Experian, til Dagbladet.

Fagdirektør Jorge Jensen svarer på spørsmål om hver enkelt forbruker vil bli påvirket av de nye registrene:

Ubrukt kreditt = gjeld

- Den største forskjellen er at ubrukt kreditt nå vil bli bokført som gjeld. Det kan påvirke søknader om for eksempel boliglån, og det kan være lurt å rydde opp i kredittkort, sier Jensen til Dagbladet.

Han legger til at hver og en vil få melding om hvem som har søkt opplysninger i registrene, akkurat som dagens ordning med kopi av kredittvurderinger ved lånesøknader.

KREDITT BLIR GJELD: Rydd opp i kredittgrenser, er rådet fra fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen i forbindelse med innføring av nye gjeldsregistre fra 1. juli. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet.
KREDITT BLIR GJELD: Rydd opp i kredittgrenser, er rådet fra fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen i forbindelse med innføring av nye gjeldsregistre fra 1. juli. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet. Vis mer

Hvem skal betale for driften av de nye gjeldsregistrene ?

- Det er finansnæringens ansvar, ifølge konsesjonsvilkårene, og forbrukerne selv vil eventuelt bare bli belastet i ubetydelig grad, sier Håkon Birkeland i Experian Gjeldsregister.

Champion League-billetter

Den tiltalte og varetektsfengslede mannen i 20-årene, nekter straffskyld for tiltalepunktene. Han nekter også straffskyld i en fersk sak, der han er siktet for å ha solgt og innkassert om lag en million kroner for billetter til Champions League-finalen mellom Liverpool og Tottenham i Madrid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer