Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lurte al-Qaida

Lastebilsjåfør Iyman Faris ble tatt som al-Qaida-agent i USA i mars. I tre måneder har han ringt og sendt e-post til sine sjefer for FBI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iyman Faris er amerikansk statsborger, men opprinnelig fra Kashmir i Pakistan. Han levde et normalt liv i USA, helt til en kamerat tok han med til Osama bin Laden i Afghanistan i år 2000.

Siden den gang har han blant annet planlagt et attentat mot Brooklyn Bridge, og også undersøkt muligheten av å sprenge passasjerfly på rullebaner i USA. Alt på oppdrag fra al-Qaida.

Han ble etterlyst etter at organisasjonens oprasjonssjef, Khalid Shaikhj Mohammed, ble tatt til fange i Pakistan natt til 1. mars i år. Han fortalte om Faris.

På lastebilsjåførens pc fant de en e-post med meldingen 'Det er for varmt'. Meldingen ble sendt midt på vinteren.

Til slutt innrømmet Faris at han var tilknyttet al-Qaida, og at meldingen betydde at det var for vanskelig å gjennomføre en av de planalgte aksjonene på grunn av sikkherhetsoppbud. Han godtok en avtale om å samarbeide med FBI i bytte mot lavere straff, og at familien i Pakistan ble hentet over til USA, melder magasinet Time.

Holdt skjult

Men FBI fortalte ingen om at de hadde tatt Faris. De tok han med seg til et sikkert hus i Virginia hvor han ringte opp sine sjefer.

- Han satt der og ringte for oss, sier en kilde til Time, og kaller det hele en stor seier for FBI.

Faris er bare en av minst 15 som er tatt etter terrorangrepene 11. september i 2001, som sitter på hoteller og i sikre hus rundt i USA, og blir tappet for informasjon av FBI.

Lastebilsjåførens innrømmelse kan gi ham inntil 20 års fengsel. FBI hadde fanget opp tips om at Brooklyn Bridge i New York var målet for et nytt terrorangrep i USA, og Faris bekreftet dette i avhørene.

Tok småoppdrag for al-Qaida

Naboene forteller til Times at Faris i slutten av år 2000 var veldig mye borte. Han dro til Pakistan sammen med en gammel venn, som tilfeldigvis var med i al-Qaida.

Han introduserte Faris til Osama bin Laden i en treningscamp i Afghanistan. Time melder at Faris etter hvert begynte å ta små oppdrag for organisasjonen. Han sjekket ut om det var mulig å bruke ultralette fly til operasjoner, og overleverte penger til oprasjonsleder Mohammed.

Eks-kona Geneva Bowling (46) var like overrasket som alle andre over at Faris var en al-Qaida. De møtte hverandre i 1994, like etter at Faris kom til USA.

<B>SNAKKER: Lastebilsjåfør Iyman Faris.