FIKK MILLIONUTBETALING: Trebarnsfaren fra Hedmark lurte legen og Nav med at han hadde skiveprolaps. Illustrasjonsfoto
FIKK MILLIONUTBETALING: Trebarnsfaren fra Hedmark lurte legen og Nav med at han hadde skiveprolaps. IllustrasjonsfotoVis mer

Avslørt av fastlegen

Lurte alle med falske MR-bilder - så ante fastlegen at noe var galt

Trebarnsfaren fikk millionutbetaling ved å få alle til å tro han hadde skiveprolaps, men fastlegen ble mistenksom og tipset Nav.

(Finansavisen): En trebarnsfar i 30-åra fra Nes i Hedmark skal, ifølge en dom i Hedmarken tingrett, lurt sin egen fastlege, Nav-ansatte og to røntgeninstitutter til å tro at han hadde en alvorlig skiveprolaps i ryggen og ikke kunne arbeide. Men han var frisk som en fisk, og fikk dermed urettmessig utbetalt sykepenger fra Nav i flere år.

Nå er han avslørt, og den arbeidsløse mannen må belage seg på et fengselsopphold og tilbakebetale pengene.

Hadde venn med prolaps

Første gang han, ifølge dommen, lurte Nav var i 2009. Han gikk til legen sin og klagde over ryggsmerter. Hun henviste ham til undersøkelser og en MR-undersøkelse.

Men i stedet for å gå selv, fikk han en annen mann som faktisk lider av skiveprolaps til å dra til MR-undersøkelsen. Han utga seg for å være trebarnsfaren, og bildene legen fikk tilsendt viste skiveprolaps.

Med resultatene fra den forfalskede MR-undersøkelsen, kunne han søke om sykepenger fra Nav. Han fikk først utbetalt 130 000 kroner over seks måneder.

Sommeren 2011 forsøkte trebarnsfaren seg igjen. Nok en gang dro han til legen sin, og nok en gang ble han sendt til MR-undersøkelse. Denne gangen ble han undersøkt hos Unilabs røntgeninstitutt ved Majorstuen i Oslo, og det var en annen mann med skiveprolaps som møtte til undersøkelsen, ifølge dommen.

Nav godtok en ny søknad om sykepenger, og denne gang fikk mannen utbetalt 900 000 kroner over en periode på tre år.

Avslørt av fastlegen

Mannens fastlege begynte etter hvert å undre. Hun gransket de ulike MR-bildene som var tatt med noen års mellomrom nøyere.

FIKK TIPS: Direktør i Nav Kontroll, Sverre Lindahl. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FIKK TIPS: Direktør i Nav Kontroll, Sverre Lindahl. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

– Legen mente at det var forskjeller på bilder av pasientens rygg, og valgte å tipse oss, sier direktør i Nav Kontroll, Sverre Lindahl (bildet).

De startet så sin egen utredning sommeren 2014.

– Vi innhentet ganske mye informasjon og konfererte med en rådgivende lege før vi gikk til politianmeldelse i februar 2016, sier Lindahl.

Pasienten ble først konfrontert av Nav, men nektet hardnakket for at han hadde lurt dem. Da ble kalt inn til politiavhør i februar i år, la han derimot alle kortene på bordet og tilsto å ha lurt legen, Nav og de to røntgeninstituttene.

– Dette er en spesiell sak. Metoden som er brukt er ganske kuriøs, og han har strukket seg langt for å svindle til seg trygd, sier Lindahl.

Han er glad fastlegen varslet Nav.

– Vi lærer stadig vekk om nye metoder for å lure Nav, og vi prøver å være i forkant, men det finnes alltid kreative mennesker der ute som kanskje burde bruke tiden og kreativiteten sin på andre ting, sier Lindahl.

Strengere kontroll i dag

Han mener metoden mannen har brukt vil være vanskeligere å gjennomføre i dag.

– I 2013 kom en lovendring som sier at man kan kreve legitimasjon av pasienter man ikke kjenner, når helsepersonalet skal foreta undersøkelser eller avgi erklæringer som skal brukes i forbindelse med ytelser fra Nav, sier Lindahl.

Trebarnsfaren risikerte i utgangspunktet ett år og én måneds fengsel, men fordi saken ble liggende hos politiet i over to år før han ble innkalt til avhør, reduserte Hedmarken tingrett straffen til seks måneders ubetinget fengsel. Han må også tilbakebetale i overkant av 1 million kroner.

Flere økonominyheter
Trygve Hegnar: Prins Marius

Svakere fra Ryanair

Nedgang på Asia-børsene