Tidligere Nissan-sjef Carlos Ghosn

Lurte alle på spektakulært vis

I reneste hollywoodstil skal industritoppen Carlos Ghosn ha rømt fra straffeforfølgelse i Japan.

RØMTE JAPAN: Tidligere Nissan-sjef Carlos Ghosn skal ha kommet seg til sitt luksuriøse hjem i Beirut, Libanon etter en spektakulær flukt fra Japan. Foto: AP/ NRB Scanpix
RØMTE JAPAN: Tidligere Nissan-sjef Carlos Ghosn skal ha kommet seg til sitt luksuriøse hjem i Beirut, Libanon etter en spektakulær flukt fra Japan. Foto: AP/ NRB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det «store eventyret» skal ha involvert Ghosns kone Carole, gregorianske musikere og tidligere spesialsoldater, skriver The Guardian.

I går kom nyheten om at den forhenværende Nissan-Renault-Mitsubishi-sjefen mandag hadde klart å flykte fra Japan for deretter å dukke opp i sitt luksushjem i Beirut, Libanon.

I Japan er den tidligere bilindustritoppen anklaget for økonomisk utroskap, og, i påvente av den videre rettsprosessen, hadde japanske myndigheter sørget for døgnkontinuerlig kameraovervåking av Carlos Ghosns hjem i Tokyo.

Dessuten har Ghosns japanske forsvarer, advokat Junichiro Hironaka, hevdet at han er i besittelse av klientens tre pass, så det har framstått som en gåte hvordan det skulle være mulig for Ghosn å unnslippe japanske myndigheter.

PRESSEOPPBUD: Pressefotografer har tatt oppstilling utenfor Carlos Ghosens hjem i Beirut. Foto: AFP/NTB Scanpix
PRESSEOPPBUD: Pressefotografer har tatt oppstilling utenfor Carlos Ghosens hjem i Beirut. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

Spektakulær flukt

Nå spekuleres det likevel i om industritoppen, som er statsborger i Brasil, Frankrike og Libanon, kan ha kommet seg til Beirut ved hjelp av et fransk eller libanesisk pass.

Nyhetsbyrået Reuters refererer til en libanesisk tjenestemann som hevder Ghosn var i besittelse av et lovlig, fransk pass da han ankom hjemlandet mandag.

Ifølge den libanesiske TV-kanalen MTV var Ghosns kone Carole involvert i planleggingen av det som må sies å være en spektakulær flukt.

JAPAN: Ingrid Martinussens kan bli løslatt tirsdag, etter nesten tre uker i varetekt. Men én ting kan hindre den narkotikasiktede norske studenten fra å bli løslatt. Video: Bjørn Langsem / Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer

Det skal ha startet med at ei gruppe gregorianske musikere ankom industritoppens hjem i Tokyo for å underholde. Et team av tidligere spesialsoldater skal også ha vært tilstede.

Da musikerne var ferdige med å spille og hadde begynt å pakke ned instrumentene sine, skal Carlos Ghosn, hvis høyde er oppgitt å være 170 centimeter, ha krøpet ned i en større instrumentkasse.

Deretter skal han ha blitt fraktet til en liten lokal flyplass hvor et privatfly av typen Bombardier Challenger ventet ham.

Flyet tok til vingene, og Ghosn ankom Beirut før daggry mandag.

- Stort eventyr

Ricardo Karam er en libanesisk TV-vert og venn av Ghosn. Han bekreftet industritoppens ankomst mandag.

- Han er hjemme. Det er et stort eventyr, uttalte Karam.

Nyheter om flukten skal, ifølge The Guardian, ha kommet overraskende på japanske myndigheter.

Den japanske ambassadøren i Libanon, Matahiro Yamaguchi, var angivelig på en fest i Beirut da nyheten om Ghosns vellykkede flukt begynte å lekke ut.

Yamaguchi, som ble kontaktet av TV-kanalen MTV under festen, uttalte at den japanske regjeringen ikke hadde noe informasjon. Yamaguchi ble deretter sett tekstende rasende på sin mobiltelefon, før han angivelig forlot festen brått, uten å si farvel.

- Et svik

I Tokyo uttalte Ghosns advokat Junichiro Hironaka at han var «overrasket og forvirret» etter nyheten om klientens flukt.

- Det hadde vært vanskelig for ham å gjøre dette, uten hjelp fra en stor organisasjon, uttalte Hironaka på en raskt organisert pressekonferanse.

Advokaten hadde ikke truffet Ghosn siden 1. juledag, opplyste han.

Libanon har ingen utleveringsavtale med Japan, noe gjør det svært usannsynlig at Ghosn blir tvunget til å returnere til landet hvor han risikerer straff.

- Handlingene hans er utilgivelige og et svik mot Japans rettssystem, sier Hironaka.

«Velkommen hjem!»

Ghosn bekreftet sent mandag, gjennom et PR-byrå i New York, at han er i Beirut.

- Jeg befinner meg i Libanon, og vil ikke lenger være et gissel i en arrangert japansk rettsprosess hvor innrømmelse av skyld er forventet, rasismen er ubegrenset og hvor en blir nektet grunnleggende menneskerettigheter, uttalte Ghosn.

Han skal nå bo i sitt familiehjem sammen med kona Carole i Beiruts eksklusive Achrafieh-nabolag, der private sikkerhetsvakter og lokale politifolk står vakt utenfor.

En mann som omtaler seg selv som en engelsk nabo, nærmet seg portene tirsdag morgen for å levere Ghosn et kort hvor det står «Carlos, velkommen hjem!».

- Det er en god ting at han ikke lenger er innelåst for noe som han kanskje har eller ikke - sannsynligvis ikke - har gjort, sier mannen ifølge Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer