Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lurte CIA for å bli kvitt Saddam

"Curveball" innrømmer at han løy om at Irak hadde biologiske våpen

 I FN:  Colin Powell I FN-bygget i februar 2003. Utenriksministeren brukte informasjonene fra Curveball for det den var verdt i sitt forsøk på å overtale verdenssamfunnet til å bli med på Irak-krigen.   REUTERS/Ray Stubblebine
I FN: Colin Powell I FN-bygget i februar 2003. Utenriksministeren brukte informasjonene fra Curveball for det den var verdt i sitt forsøk på å overtale verdenssamfunnet til å bli med på Irak-krigen. REUTERS/Ray Stubblebine Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av nøkkelkildene bak etterretningen som førte til Irak-krigen, innrømmer nå at han løy da han overbeviste amerikanerne om at Saddam Hussein hadde et hemmlig program for biologiske våpen.

Avhopperen Rafid Ahmed Alwan al-Janabi fikk kodenavnet Curveball av tysk og amerikansk etterretning. Hans forklaring var avgjørende da USAs utenriksminister Colin Powell talte til FN om Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen.

Men i et intervju med The Guardian innrømmer Janabi nå at alt var diktet opp. Historiene han fortalte dreide seg om lastebiler med mobile, biologiske våpen og hemmelige fabrikker i landet.

- Kanskje var det rett gjort, kanskje var det ikke det. De ga meg denne sjansen. Jeg hadde en mulighet til å fabrikere noe som kunne velte regimet. Jeg og sønnene mine er stolte av det, og vi er stolte over at vi er grunnen til at Irak nå har en flik av demokrati, sier Janabi.

Fascinerende
Innrømmelsen kommer rett etter åtteårsjubileet for Colin Powells tale i FN, der han forsøkte å overbevise verdenssamfunnet om at Saddam måtte fjernes fra makta fort.

Både Powell og forsvarsminister Donald Rumsfelds karriere fikk seg et kraftig tilbakeslag da det ble klart at Irak ikke hadde masseødeleggelsesvåpen. Ifølge Janabi kunne man ha funnet ut av dette allerede i 2003.

CIAs tidligere sjef i Europa, Tyler Drumheller, mener innrømmelsene er "fascinerende". Han er glad for at sannheten nå kommer fram.

- Jeg tror det fortsatt finnes noen der ute som tror det var noe i etterretningen. Selv nå, sier han.

- Eneste mulighet
Janabi skal ha fått beskjed om at det ville bli lettere å få kona til Tyskland dersom han samarbeidet. Han var også svært interessert i å fjerne Saddam fra makten.

- Jeg ville bli kvitt ham og fikk denne muligheten. De stilte meg spørsmål som alle som har studert dette feltet kan forklare og svare på, sier han.

Janabi hevder at han ble avslørt som løgner for første gang midt i 2000. Det var tysk etterretning som først tok kontakt med Janabi, og hadde møter med ham i årene fram til Irak-krigen.

Selv hevder avhopperen at han tidlig forsto at målet var å innhente informasjon som kunne forsvare en krig.

- Når jeg hører om noen, ikke bare Irak, men i en hver krig, som blir drept, så blir jeg veldig trist. Men gi meg en alternativ løsning. Kan du gjøre det? Tro meg, det var ingen annen måte å bringe frihet til Irak på, slår han fast.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media