Lurte cybersoldater med falsk gisselvideo

Se norske soldater trene på framtidas krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER: Videoen fra militærøvelsen viser en fanget, norsk soldat som trues med kniv mot halsen og er laget for å gjøre militærøvelsen «Cold Matrix 2013» mer realistisk. Gissel-videoen er produsert spesielt til øvelsen som Norges nye cybersoldater går gjennom og inneholdt en felle.

Da videoen ble avspilt på en datamaskin, ble skadelig programvare spredt på datanettverket. Det førte til at en kritisk server falt ned under det realistiske krigsscenarioet.

CYBERSOLDAT: Cyberforsvaret gjennomførte øvelsen "Cold Matrix 2013" for å sette sine nyutdannende cyberkrigere på prøve. Malina Øvrebø er elev på Forsvarets Ingeniørhøyskole og synes øvelsen var spennende og realistisk. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
CYBERSOLDAT: Cyberforsvaret gjennomførte øvelsen "Cold Matrix 2013" for å sette sine nyutdannende cyberkrigere på prøve. Malina Øvrebø er elev på Forsvarets Ingeniørhøyskole og synes øvelsen var spennende og realistisk. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Ikke ulikt det som kan skje når man laster ned infiserte filer fra nettet.

Dagbladet ble invitert til å overvære øvelsen i forbindelse med "Null CTRL", avisas serie om norsk datasikkerhet.

Nettkrig
Bakteppet for øvelsen er en gruppe med opprørerne som gjør sitt beste for å infiltrere og sabotere Cyberforsvarets lukkede datanettverk.

Engelskmannen Benjamin Knox regisserte øvelsen og satt elevene under konstant press gjennom fire, intense dager.

- Vi gjør det vanskelig for elevene. Vi planter skadelig programvare på forskjellige måter, en spion infiltrerer rekkene og vi tar over kameraer, mikrofoner, passord og laster ned operasjonsplaner, sier Knox til Dagbladet.

Gissel
I en container på Jørstadmoen sitter den ene av gruppene som iherdig forsvarer nettverket og forsvarets data mot de fiendtlige opprørerne. Malina er student ved Forsvarets Ingeniørhøgskole, men har det siste halvåret vært ute i praksis ved avdeling ved luftvernartilleriet på Ørland.

- Det er lagt ut endel interessante feller for oss. Vi fikk en video og ble forklart at det kunne vise noe om et gissel som var blitt tatt. Da vi åpnet videofilen fulgte det med litt ekstra som infiserte våre systemer og åpnet en forbindelse tilbake til angripere som da fikk kontroll over våre systemer, sier Malina Øvrebø, som mener øvelsen er høyst reell.

Skarpe hoder
Cyberforsvaret ble opprettet som avdeling i 2012. Forvarets Ingeniørhøgskole utdanner omtrent 40 cybersoldater hvert år og er er en av Cyberforsvarets underlagte avdelinger

FULL CTRL: Oberstløytnant Gunnar Salberg hadde anvsaret for Cyberforsvarets operasjonsrom da Dagbladet besøkte den ett år gamle militære avdelingen på Jørstadmoen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
FULL CTRL: Oberstløytnant Gunnar Salberg hadde anvsaret for Cyberforsvarets operasjonsrom da Dagbladet besøkte den ett år gamle militære avdelingen på Jørstadmoen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Skolen leter etter de skarpeste elevene og mener det er lettere å lage en god soldat og en god leder av et smart hode enn omvendt. De rekrutterer blant annet på spillmessa "The Gathering". Elevene som gjennomgår den tre og et halvt år lange utdanningen, få treningen i å forsvare kritisk infrastruktur, men har også kunnskapen som skal til for å utføre et cyberangrep.

- Man må kjenne fienden for å kunne forsvare seg. Vi lærer elevene hvilke faser en trusselaktør gjennomfører og gir mulighet til å teste ut ulike verktøy, sier skolesjef, oberstløytnant Ann Kristin Aas.

Hun tror det behovet for ingeniører i Forsvaret i fremtiden bare vil øke, og at det antallet som i dag utdannes ved skolen kan vise seg å være utilstrekkelig for å dekke Forsvarets fremtidige behov.