DØMT: Kvinnen ble dømt til fengsel, da hun møtte i Trondheim tingrett. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
DØMT: Kvinnen ble dømt til fengsel, da hun møtte i Trondheim tingrett. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Lurte familie, venner og NAV - kvinne dømt til fengsel for kreftbløff

En tidligere sykepleier fra Levanger tiltalt for å ha bløffet om å ha kreft, er i Sør-Trøndelag tingrett dømt til ett år og ti måneders ubetinget fengsel.

Kvinnen i 30-åra var tiltalt for å ha lurt familie, venner og omgangskrets fra 2014 til 2015 til å tro at hun hadde en ondartet hjernesvulst. Hun ble funnet skyldig og dømt til ett år og ti måneders ubetinget fengsel, ifølge Adresseavisen. Kvinnen fikk blant annet nesten en halv million i sykepenger som hun ikke hadde krav på, og fikk fastlegen til å skrive ut 1700 narkotiske tabletter.

Dommen var enstemmig, og er ifølge tingretten redusert med fire-fem måneder på grunn av lang saksbehandlingstid.

Ikke trodd

Aktor Kjersti Brandsegg Moe la ned påstand om tre års fengsel da saken mot kvinnen ble avsluttet torsdag i forrige uke.

Kvinnen har på sin side nektet straffskyld etter tiltalen og lagt mye av skylden på ekssamboeren. Hennes forsvarer Christian Wiig ville ha henne frifunnet. I retten har kvinnen forklart at hun flere ganger skal ha møtt en mann som utga seg for å være lege ved St. Olavs hospital. Han ga henne kreftdiagnosen og behandlet henne. Retten fester ikke lit til forklaringen.

- Retten kan med sikkerhet fastslå at tiltalte aldri har vært til behandling, ekte eller fiktiv, hos en slik person som hun beskriver, heter det i dommen.

Utelukker

Retten tror ikke på at kvinnen selv har trodd at hun har vært syk med hjernesvulst.

- Bevisene viser tvert imot at tiltalte i hele dette tidsrommet har vært klar over at hun var frisk, og at hun derfor gjennom sin kontakt med NN (tiltaltes lege, red, anm.) aktivt forledet ham til å tro at hun var diagnostisert med hjernekreft, står det i dommen fra tingretten.

I tillegg til kreftbløffen sto kvinnen tiltalt for forsøk på forsikringssvindel, trygdebedrageri, dokumentfalsk, grov narkotikaforbrytelse, falsk forklaring og falsk anmeldelse.

I retten er det blant annet dokumentert fra en frisørsalong i Trondheim at kvinnen fikk barbert vekk en flekk hår i hodebunnen, og deretter la ut bilde i sosiale medier av den nakne issen, med merket #strålebehandling.