Lurte Hitler

Falske rapporter fra to norske dobbeltagenter i England lurte Hitler til å tro at de allierte ville invadere Norge. Dokumentene om de to norske agentene er nå frigitt i Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i april 1941 at de to norske ungguttene John Moe og Tor Glad padlet inn til kysten av Skottland i en gummibåt.

Avgradert

Tyskerne trodde de hadde plassert to spioner og sabotører hos fienden.

Men Moe og Glad meldte seg straks for britiske myndigheter og ble dobbeltagenter. Moe fikk kodenavnet Mutt, mens Glad ble kalt Jeff, etter to populære tegneseriefigurer på den tida.

Dokumentene om Mutt og Jeffs virksomhet under krigen ble frigitt av britiske myndigheter i går. De viser at Moe og Glad spilte en viktig rolle i å avlede tyskerens oppmerksomhet fra de alliertes landgang i Nord-Afrika ved å ftre tyskerne med falske rapporter om en planlagt landgang i Norge. Operasjonen gikk under navnet «Omnibus».

Tyskerne lot seg lure og beholdt store styrker i Norge.

Historien om de to dobbeltagentene er for så vidt kjent i Norge. I 1983 deltok Moe i underholdningsprogrammet «Här är ditt liv» i Sverige, der han var bosatt. To år seinere kom boka «Dubbelagent» om hans liv, på svensk. Den ble seinere oversatt til norsk.

Arrestert

På slutten av krigen mistet britene tilliten til Tor Glad. Han ble internert på Isle of Man. Ifølge den svenske boka ble Glad dømt til fengselsstraff i Norge som tysk spion etter krigen. Han slapp ut i 1946 etter engelsk inngripen.

DOBBELTAGENTER: Nordmennene John Moe og Tor Glad gjorde en uvurderlig innsats som dobbeltagenter i Storbritannia under krigen. I går ble dokumentene om deres innsats frigitt i London.