10 ÅR TILBAKE: Dette bildet viser Bernard Madoff tilbake i 1999. Det var første gang noen varslet om hans uvanlig store avkastninger. Nå har han innrømmet svindel for 350 milliarder kroner. Foto: AP Photo/The New York Times/SCANPIX
10 ÅR TILBAKE: Dette bildet viser Bernard Madoff tilbake i 1999. Det var første gang noen varslet om hans uvanlig store avkastninger. Nå har han innrømmet svindel for 350 milliarder kroner. Foto: AP Photo/The New York Times/SCANPIXVis mer

Lurte Hollywood-regissør, nobelprisvinner og storbanker

Her er offerlista til Wall Street-legenden Bernard Madoff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Lista over banker, finansinstitusjoner og enkeltindivider som er blitt lurt av Wall Street-legenden Bernard Madoff vokser og vokser i omfang.

Både nobelprisvinner Elie Wiesel og filmregissør Steven Spielberg står på offerlista til den tidligere styrelederen på Nasdaq.

Det samme gjør også Frank Lautenberg, en av de rikeste senatsmedlemmene i USA, og eiendoms-magnaten Mortimer Zuckerman.

Verre er det at flere internasjonale storbanker risikerer store tap, etter at den høyt respekterte finansmannen ble arrestert forrige onsdag og innrømmet svindel for 350 milliarder kroner.

Rammer storbanker
Den London-baserte storbanken HSBC ser ut til å komme ut som den største taperen. Banken skal ha bundet opp rundt 7 milliarder kroner i lån til klienter som brukte 3,5 milliarder av egen lomme for å investere i Madoffs ponzi-pyramide og hedgefond.

Spanske Banco Santander, som eier britiske Abbey, Alliance & Leicester og Bradford & Bingley, har en eksponering på 20 milliarder kroner gjennom ett av sine fond, Optimal.

LURT: Hollywood-regissør Steven Spielberg og hans veldedighetsorganisasjon Wunderkind er påført tap etter Madoff-avsløringen. Foto: AP Photo/Francois Mori/SCANPIX
LURT: Hollywood-regissør Steven Spielberg og hans veldedighetsorganisasjon Wunderkind er påført tap etter Madoff-avsløringen. Foto: AP Photo/Francois Mori/SCANPIX Vis mer

Den delvis statseide Royal Bank of Scotland, Storbritannias nest største bank, har en investeringsandel på i overkant av 4 milliarder kroner i Madoffs virksomheter.

EIM, hedgefondgruppen som drives av Arpad Busson, mangemillionæren som er forlovet med Uma Thurman, sier de har en eksponering på 1,5 milliarder kroner, ifølge den britiske avisa The Times.

Også japanske Nomura er hardt rammet. Banken oppgir at de har satt av 2,1 milliarder i Madoffs svindelvirksomhet.

Det er foreløpig uklart hvor store tap Hollywood-regissør Steven Spielbergs veldedighetsorganisasjon Wunderkind er påført. Ifølge finansavisen The Wall Street Journal har organisasjonen investert 70 prosent av pengene sine i Madoffs fond.

Vinner av Nobels fredspris, Elie Wiesel, har tapt 70 millioner kroner gjennom stiftelsen Elie Wiesel's Foundation For Humanity.

Skruppelløs sjarmør
Og så er det de mindre prominente navnene på Mardoffs offerliste. Blant dem ekteparet Arnold og Joan Sinkins. Etter 54 år i teppeselgerbransjen hadde de spart nærmere 7 millioner kroner. Sparepengene var det Madoff som forvaltet.

LURT: Arpad Busson, sjef for EIM, er også rammet av Madoffs svindel. Her er mangemillionæren sammen med sin forlovede Uma Thurman på Grand Hotel før Nobel-banketten i fjor.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
LURT: Arpad Busson, sjef for EIM, er også rammet av Madoffs svindel. Her er mangemillionæren sammen med sin forlovede Uma Thurman på Grand Hotel før Nobel-banketten i fjor. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

- Dette er det de refererer til som de gyldne årene, når du pensjonerer deg og prøver å nyte livet. Og så blir alt slettet i løpet av 48 timer, sier 76 år gamle Arnold Sinkin til ABC News.

Ekteparet Sinkins er bare noen av dem som lurer på hvordan det var mulig for Bernard Madoff å svindle til seg så mye, over så lang tid. Allerede i 1999 ble det amerikanske kredittilsynet (SEC) varslet om Madoffs ualminnelige store avkastninger. Både i 2005 og 2007 var han under etterforskning, men saken mot ham ble henlagt.

Derfor er det mange som nå mener at Madoff-skandalen avslører store svakheter ved det amerikanske kredittilsynet. Andre peker på
Wall Street-legendens personlighet som en forklaring på hvordan storsvindelen kunne skje.

- Som megler er Bernie Madoff en veldig varm, hyggelig, omtenksom og attraktiv person, og jeg tror det forførte mange mennesker, sier Jim Vos, sjef for Aksia, et uavhengig hedgefond og konsulentfirma.

Andre kaller en kjeltring for en kjeltring.

LURT: Nobelprisvinner Elie Wiesels stiftelse går en usikker framtid i møte etter tapene. Foto: AP Photo/Keystone, Alessandro della Valle/SCANPIX
LURT: Nobelprisvinner Elie Wiesels stiftelse går en usikker framtid i møte etter tapene. Foto: AP Photo/Keystone, Alessandro della Valle/SCANPIX Vis mer

- Det var mange sofistikerte mennesker som ble rundlurt, og det skjer ofte når noen bestemmer seg for å være skruppelløs, sier Harvey Pitt, tidligere sjef for det amerikanske kredittilsynet, til nyhetsbyrået AP.

Risikerer 20 års fengsel
Ifølge tiltalen startet Madoff bedrageriet i 2005. Tidlig i desember skal investorene ha opplevd at de ikke fikk betalt den lovede avkastningen.

Som de fleste andre hedgefond ble også Madoffs rammet av finanskrisa. Da investorer begynte å trekke seg og det ble vanskeligere å få inn nye, ble Madoffs bedrageri til slutt avslørt.

Madoff har innrømmet det som omtales som den største svindelen på Wall Street noensinne. Han skal også ha kommet med uttalelser om at han «var ferdig» og at han nå «hadde absolutt ingenting».

70 år gamle Madoff risikerer 20 års fengsel og en bot som tilsvarer 34 millioner norske kroner. Han ble løslatt mot en kausjon på 68 millioner kroner.

Foto: AP Photo/Bebeto Matthews/SCANPIX
Foto: AP Photo/Bebeto Matthews/SCANPIX Vis mer