Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lurte isdøden

Isen brast, og traktoren med kameraten sank mot fjordbunnen. Bilen med Endre Strand (67) fulgte med ned i isvannet. Da vannet sto til vinduet, klarte pensjonisten å komme seg ut bakdøra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 36 år gamle kameraten omkom da han fulgte med traktoren til bunns av Strandafjorden vest for Fagernes i Oppland midt på dagen i går.

- De sier at det er et under at jeg overlevde. At jeg skal være sjeleglad jeg lever. Jeg var ikke mange sekunder unna døden. Det er sikkert, sier Endre Strand til Dagbladet.

- Kom seg ut bakdøra

Hans 36 år gamle nabo fra Strand ved Fagernes spurte pensjonisten om hjelp tidlig på dagen. Bilen hadde motortrøbbel. Endre Strand ble spurt om han kunne sitte i bilen mens han tauet den i gang med traktoren. 36-åringen foreslo å dra i gang bilen på den private isveien på Strandafjorden.

Et stykke utpå fjordisen snudde traktoren for å kjøre tilbake til vestsida.

- Isen brast, og traktoren gikk gjennom. Tauet dro bilen etter, og den gikk med fronten ned i vannet. Da vannet var nådd ruta, krabbet jeg opp i baksetet og fikk åpnet døra - enda jeg aldri har vært inni slike biler før. Da halve bilen lå under vann, kom jeg meg ut bakdøra og kastet meg mot isen. Jeg landa i vannet, og la armene på isen. Det var i siste liten. Da jeg var oppe på isen, var både traktoren og bilen borte, forteller Strand.
Etter sjokket varmet han seg i går kveld hjemme på garden Gåsheim like ved Fagernes.

Ubåt-søk

En bilist så ulykken, stanset på E 16, og alarmerte politi og ambulanse. Etter en stund kom helikoptre med dykkermannskaper fra Oslo. Lensmann Arve Aasheim ved Nord-Aurdal lensmannskontor sier til Dagbladet at en miniubåt i dag skal søke etter den omkomne. Bilen, en firedørs Pajero, og traktoren vil forbli på 70- 80 meters dyp.

Politiet og veimyndighetene vil nå vurdere å stenge den private isveien permanent.

- Veien er blitt brukt i mange år, og ingen har satt spørsmålstegn ved sikkerheten før denne ulykka. Traktoren og bilen kjørte litt utenfor traseen. Der kan det finnes lommer med varme som gjør at isen ikke er så tykk. Og traktoren som kjørte foran bilen veide 4- 5 tonn, forteller lensmannen.

ISEN BRAST: Endre Strand (67) skulle hjelpe kameraten med å taue i gang bilen hans da både traktor og bil gikk gjennom isen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!