Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lurte Mossad

Med et bredt smil sto den 29 år gamle libaneseren Mousa Zein fram på en pressekonferanse i Beirut i går. Zein fortalte at han hadde infiltrert den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad og gitt israelerne falske opplysninger i mer enn ett år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mousa Zein tilhører den sjia-muslimske fundamentalistgruppa Hizbollah. Hvis opplysningene han kom med er riktige, er dette nok et slag for Israels så legendariske etterretningsorganisasjon.

Israelske myndigheter benekter at Zein har arbeidet for dem.
- Dette er en av våre viktigste seirer over den sionistiske fienden på etterretningsfronten, sa Hizbollah-talsmann Nayef Koraim på pressekonferansen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Tatt til fange

Mousa Zein fortalte at han ble tatt til fange av israelske soldater i Sør-Libanon i 1992. Han satt i israelsk fengsel i tre år.

- Jeg ble utsatt for tortur og psykisk press og ga israelerne noen mindre viktige informasjoner. Disse var ikke ødeleggende for Hizbollah, sa Zein. Israelerne skal imidlertid ha vært fornøyde med libaneserens opplysninger og tilbudt ham jobb som informant for Mossad.

- Jeg fikk opplæring og ble utstyrt med et israelsk pass. Så ble jeg sendt til Europa og Sørøst-Asia under overoppsyn av to Mossad-offiserer og israelske ambassader, fortalte Zein.

Misvisende opplysninger

29-åringen hevdet at han hele tida opprettholdt kontakten med Hizbollah. Hele tida sendte han misvisende opplysninger til israelerne.
På gårsdagens pressekonferanse ville Zein ikke fortelle hva slags falske opplysninger han hadde gitt israelerne, men at det blant annet hadde dreid seg om Hizbollah-aktiviteter i Europa. Libaneseren skal ha lurt israelerne til å tro at han var tidligere livvakt for Hizbollah-leder Abbas Musawi som ble drept av israelske soldater under et attentat i Sør-Libanon i februar 1992.

Mousa Zain hevder at han for åtte måneder siden ble hjulpet tilbake til Libanon av Hizbollah-kolleger i Europa.

Selv da skal han ha hatt telefonkontakt med oppdragsgiverne fra Mossad.

«Tida moden»

Det er uklart hvorfor Hizbollah nå går ut med opplysningene om sin påståtte dobbeltagent. Organisasjonen selv hevder at tida var moden, fordi Zein hadde utført sitt oppdrag. Hizbollah ser det hele som en propagandaseier.
Enkelte spekulasjoner går ut på at gårsdagens pressekonferanse har sammenheng med arrestasjonen av tyskeren Stephan Josef Smyrek (26) som sitter arrestert i Israel, mistenkt for å ha planlagt et selvmordsangrep mot jødiske mål. Israelerne hevder at Smyrek tilhører Hizbollah, noe Hizbollah selv benekter.

Israelerne har i mange år selv prøvd å infiltrere Hizbollah, men med dårlig resultat. Det har imidlertid vært spekulasjoner om at Hizbollah har klart å infiltrere de israelske okkupasjonsstyrkene i Sør-Libanon, ikke minst fordi organisasjonen av og til har hatt overraskende god informasjon om israelske troppebevegelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!