PÅGREPET: Politiet ventet til en av de narkosiktede hadde gått i videofella før politifolk bevæpnet med maskinpistoler gjorde flere pågripelser. Her blir bilen til den ene siktede, en 31 år gammel litauer, stoppet utenfor Ålesund. Foto: JOHN COLBENSEN
PÅGREPET: Politiet ventet til en av de narkosiktede hadde gått i videofella før politifolk bevæpnet med maskinpistoler gjorde flere pågripelser. Her blir bilen til den ene siktede, en 31 år gammel litauer, stoppet utenfor Ålesund. Foto: JOHN COLBENSENVis mer

Lurte narkoliga med usynlig pulver

Etter å ha byttet ut nedgravd amfetamin verdt flere millioner kroner, kameraovervåket politiet gjemmestedet i skjul. Mannen som gikk i fella hadde rent mel i posen og var lilla på fingrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagladet): Tre menn og to kvinner er siktet for grov narkotikaforbrytelse etter at politiet avslørte et skogsdepot med flere kilo amfetamin i Tennfjordkleiva, drøyt to mil fra Ålesund.

- Det er en så stor mengde narkotika at vi er ganske sikre på det er flere involverte, både bakmenn og i distribusjonsleddet. Vi er i kontakt med flere politidistrikt og utenlandske myndigheter i etterforskningen, sier politiadvokat Maria Voldsund Vike ved Sunnmøre politidistrikt til Dagbladet.

Tre av de siktede, to litauiske brødre og en mann fra Estland, sitter nå varetektsfengslet med brev- og besøksforbud.

Pulverfelle Selv en av forsvarsadvokatene i saken mener det ligger «fantastisk politiarbeid» bak pågripelsene.

Etter det Dagbladet erfarer oppdaget politiet amfetaminlageret da en svært observant politimann utløste et søk med politihund i det avsidesliggende skogsområdet i midten av oktober. Gruppen som sto bak ante ikke uråd. Pakke for pakke ble stoffet fjernet av politifolkene, men erstattet med hvetemel som var møysommelig fordelt i samme type emballasje.

Jukseamfetaminet ble også sprayet med såkalt UV-maling, som er usynlig i vanlig lys. I tillegg fikk politiet rettens tillatelse til å montere et sofistikert overvåkningskamera skjult i skogen, rettet mot «fellen».

14. november, etter nesten en måned med tålmodig overvåkning, fikk politiet napp. På opptak fra kameraet kunne politiet se at en mann ankom depoet og tok seg god tid med å hente ut flere pakker.

Kort tid etter avsløringen satte politiet i gang en væpnet politiaksjon for å pågripe de mistenkte.

Da etterforskerne sirklet inn en estlender (29) som mannen på videoen, hadde han mer enn ett forklaringsproblem: Under ransaking ble hanskene hans funnet, og plassert under ei UV-lampe lyste de opp med politiets pulver fra de falske amfetaminpakkene.

- Sigaretter Politiet samarbeider med blant andre litauisk politi og Kripos i jakten på bakmenn, og jobber ennå med å gjennomgå pc-er og flere enn ti mobiltelefoner som var disponert av de siktede. Etterforskerne er svært fornøyde med å ha stoppet mange tusen brukerdoser amfetamin på vei til tettstedene på mørekysten, samtidig som narkoligaen gikk glipp av millioner i svarte penger.

- Vi vil ikke kommentere detaljer i saken så lenge vi prøver å finne flere involverte, sier Voldsund Vike.

Alle de tre fengslede mennene nekter straffskyld. En av dem skal ha forklart at han trodde det var sigaretter som lå nedgravd i skogen.

- Min klient har gitt en omfattende politiforklaring, men jeg vil ikke kommentere den ennå, sier 29-åringens forsvarer, advokat Erling Flisnes, til Dagbladet.

- Det er bare observasjoner gjort av en politimann i området som knytter min klient til saken. Han forklart at han ikke har noe med dette å gjøre, og bidrar mer enn gjerne til å belyse saken, sier advokat Inger Marie Sperre, forsvaren til en 26-årig litauer, den yngste i brødreparet.

Straffenivået for befatning med den aktuelle mengden amfetamin ligger på 7-8 års fengsel, får Dagbladet opplyst. Det er ventet at saken er ferdig etterforsket i løpet av mars. Kjærestene til to av mennene er ennå siktet i saken, men ble ikke framstilt for fengsling.