Lurte NAV med falsk Ronaldo

Fikk halv million i stønad for gutt som ikke fantes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En kvinne (33) er tiltalt for å ha fått 487654 kr i barnetrygd og stønader for Ronaldo (10). I retten innrømmet hun at gutten ikke fantes.

NAV fattet mistanke om uregelmessigheter i forbindelse med kvinnens søknad om fødselsstønad, barnetrygd, overgangsstønad og bidragsforskudd for sønnen Ronaldo, født 8. september 1998.

Politiet ble koblet inn og fant ikke gutten verken i skolen eller i helsevesenets registre. Da kvinnen ble pågrepet, forklarte hun at sønnen var utenlands.

- Jeg snakket tull til politiet, men ikke her i retten, sa kvinnen, som overrasket aktor med en helt ny forklaring da hun kom i vitneboksen i Oslo tingrett i går.

I sitt navn
33-åringen opplyste at brorens kone hadde født en sønn i hennes navn på et sykehus i Sverige i 1998. Han het egentlig noe annet og døde da han var to år.

- Men søknad om barnetrygd gjaldt Ronaldo og er fremmet i ditt navn? sa aktor Knut Horn.

- Det er ikke jeg som har undertegnet, svarte tiltalte og hevdet at en annen navngitt kvinne i familien hadde signert og mottatt pengene.

Dommer i villrede
Da aktor påpekte at NAVs utbetalinger gikk inn på tiltaltes konto, forklarte kvinnen at hun aldri benyttet bankkortet sitt og at det lå i en leilighet der både foreldre og søsken bodde.

Tydelig i villrede spurte dommer Leif Robberstad:

- Har Ronaldo eksistert noen gang?

- Nei, svarte tiltalte.

- Forklarte du deg uriktig overfor politiet?

- Ja.

Aktor Knut Horn henviste til et forvaltningsnotat fra NAV i fjor høst, der det går fram at kvinnen ble varslet om at trygd og stønad for Ronaldo kunne opphøre. Hvorfor hun da ikke hadde meldt fra at sønnen ikke eksisterte, fikk ikke aktor svar på.

Erkjenner litt
Kvinnen er også tiltalt for å ha forledet NAV til å betale ut drøyt 1,3 millioner kroner ved å utgi seg for å være fem forskjellige kvinner. Forsvarer Torhild Holth sier til Dagbladet at hennes klient bare erkjenner feilaktig å ha mottatt 64?000 kr i fødselspenger, samt å ha bidratt til at NAV urettmessig har utbetalt 256?000 kr i fødselspenger til andre kvinner.

- Vi bestrider de store summene tiltalen lyder på. Retten må ta stilling til hvem som har trukket i trådene og hvor langt min klients ansvar går for penger som har havnet på andres konti, sier forsvarer Torhild Holth.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer