FESTEN OVER:  Her fra nyttårsfeiring med fyrverkeri i en park i Manila. Nå er festen over for en dansk-filippinsk kvinne, som er siktet for å stå bak storstilt familieforfalskning, rettet mot norsk-danske visummyndigheter i Norges ambassade i Manila. FOTO: ROMEO GACAD, AFP/SCANPIX.
FESTEN OVER: Her fra nyttårsfeiring med fyrverkeri i en park i Manila. Nå er festen over for en dansk-filippinsk kvinne, som er siktet for å stå bak storstilt familieforfalskning, rettet mot norsk-danske visummyndigheter i Norges ambassade i Manila. FOTO: ROMEO GACAD, AFP/SCANPIX.Vis mer

Lurte norsk ambassade til å utstede 670 falske visum

Dansk politi ruller opp menneskesmugling i stor stil. Norges ambassade i Manila slo alarm allerede i 2009.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske ambassaden i Filippinenes hovedstad Manila er brukt som mellomledd i den mest omfattende saken om  menneskesmugling, som er etterforsket av dansk politi.

- Vår ambassade i Manila har siden 2009 uttrykt bekymring og kommunisert med danske myndigheter om den aktuelle problemstillingen.

- Visumene i denne saken er behandlet og innvilget av danske myndigheter, og er således et resultat av dansk visumpraksis. De er utlevert ved den norske ambassaden fordi Norge representerer Danmark på utlendingsfeltet i Manila, opplyser kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Den 42 år gamle dansk-filippinske kvinnen som i desember i fjor ble siktet for menneskesmugling av 670 kvinner og menn fra Filippinene til til Danmark og hele Schengen-området, er ikke aleine om menneskesmugling.

Hjelpearbeid Dansk politi tror at kvinnen, som driver reisebyrå i den danske byen Thisted og humanitært hjelpearbeid på sin hjemtrakter på Filippinene, er selve smuglerdronningen i en stor organisasjon.

Ytterligere 10-12 personer, de fleste filippinere bosatt i Danmark, er nå siktet i saken, opplyser visepolitiinspektør Michael Kjeldgaard ved Midt- og Vestjyllands politi til B.T.dk. Han varsler at flere kommer til å bli siktet.

Alle de 670 filippinerne har fått visum på falske premisser fra den norske ambassaden for å besøke «slektninger» i Danmark.

Falske familier Reisebyråeieren i Thisted har tatt betaling fra alle som fikk visum. Ifølge siktelsen skal hun dessuten ha betalt nøkkelpersoner i det filippinske miljøet i Danmark for å sende falske familieinvitasjoner via den norske ambassaden.

Norges ambassade i Manila utsteder besøksvisum også til Danmark og Island, slik Norge får hjelp av andre nordiske lands ambassader i land der vi selv ikke er representert.

Slik beskriver UDs kommunikasjonsrådgiver det dansk-norske samarbeidet i Manila:
- Den norske ambassaden mottar visumsøknader fra personer som har Danmark som hovedreisemål. Søknader der det ikke er tvil om at vilkårene er oppfylt, innvilges av den norske ambasaden. Søknader som vi ikke kan innvilge, oversendes alltid danske myndigheter for avgjørelse. I sakene der danske Udlændingsservice innvilger, sender de instruks til den norske ambassaden om å utstede visum.

Ikke norske ulovligheter Ifølge den danske avisa har de ansatte på den norske ambassaden ikke gjort noe ulovlig. Visumreglene skal allerede være skjerpet.

Norsk politi skal også ha vært inne i etterforskningen, som ble satt i gang for et års tid siden etter at ansatte i dansk Udlændingsservice ble mistenksomme overfor de mange familieattestene som ga besøksvisum.

De danske etterforskerne skal ha fått god hjelp fra en filippinsk kvinne i Frankrike, som har beskrevet detaljert på nettet hvordan hennes bror har lagd falske «familieattester» for smuglerdronningen i Thisted.

Flere av filippinerne med tre måneders visum til Danmark, skal ha dratt rett videre til Frankrike for å bli der.