Lurte Norsk Ukeblad

Norsk Ukeblads Anne Karine Strøm dro til Moskva for å intervjue Arne Treholt. Avtalen ble formidlet av tiltalte i smykkesaken, men intervjuet ble aldri noe av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Badirkanov kontaktet meg og sa han hadde en god sak om Arne Treholts nye liv i Moskva i 1996, sa Anne Karine Strøm i sin vitneforklaring i smykkesaken i dag. - Tiltalte sa at Treholt hadde gått med på å stille opp på et intervju med Norsk Ukeblad, og jeg fikk beskjed om at det ikke ville være særlig lurt om jeg kontaktet Treholt selv før intervjuet.

Ikke intervju likevel

Da Arne Treholt skulle ha trukket seg fra intervjuet etter at Strøm kom til Moskva, ble dette først forklart med press fra Treholts kontakter i Moskva. Deretter skal Treholt på telefon til Badirkanov ha sagt at han var syk. I tiltalen mot Badirkanov inngår en påstand om at Badirkanov skal ha lurt ukebladet til å utbetale 70 000 kroner for å lage et eksklusivt intervju med Arne Treholt. Politiet mener tiltalte tok pengene selv.

Mafia og KGB

Strøm beskriver at Badirkanov under Moskva-oppholdet sa at journalisten og Badirkanov ble skygget av folk fra mafiaen og fra KGB. Strøm skal tidligere ha forklart at hun ikke tok dette helt alvorlig.

Bilder av feil dame

Etter hjemkomsten fra Moskva fikk Norsk Ukeblad noen bilder fra Badirkanov som de valgte å trykke. Forsvarer spurte Strøm i dag om hun ville si at Badirkanov dermed hadde gjort deler av jobben han skulle gjøre for Norsk Ukeblad, og Strøm bekreftet dette.

Bildene viste seg i ettertid å være av en kvinne som ikke hadde noe med Treholt å gjøre.

Lånte på smykkene

Også assurandør Kjetil David-Andersen forklarte seg i Oslo byrett i dag. Han la vekt på at han kjente Badirkanov gjennom hans kone Marit Christensen. Badirkanov har til sammen lånt Badirkanov og hans fraseparerte kone 90 000 kroner. Som sikkerhet for lånet fikk David-Andersen pantesedler for verdigjenstander som det senere viste seg tilhørte Marit Guinness Aschan og Johan Galtung.

- Det var utelukkende på grunn av Marit Christensen at dette kom i stand, sa David-Andersen.

- Jeg purret mange ganger på pengene, men var vel forholdsvis tålmodig.

David-Andersen fortalte i retten i dag at han også mottok en smykkestein fra Badirkanov som sikkerhet for lån. Denne steinen viste seg å være en glassbit verdt omlag 50 kroner.