Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lurte på om han var blitt dement da han leste intervjuet med seg selv. Avisa hadde intervjuet feil mann

Da samfunnsdebattant Svenn A. Nielsen så intervjuet med seg selv i avisa Nordlys ble han både varm og kald.

SKJØNTE INGENTING: Svenn A. Nielsen ble overrasket da han så et intervju med seg selv i avisa Nordlys. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SKJØNTE INGENTING: Svenn A. Nielsen ble overrasket da han så et intervju med seg selv i avisa Nordlys. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I påsken omtalte avisa Nordlys i Tromsø en undersøkelse fra Norsk Monitor som viste at 46 prosent ikke trodde på noen gud. Antall ikke-troende i Norge har aldri vært høyere.

Svenn A. Nielsen, tidligere pressemann, teolog og profilert samfunnsdebattant i Tromsø, uttalte seg i forbindelse med undersøkelsen og sa blant annet at nedgangen i antall troende hadde en sammenheng med at folk var blitt mer selvopptatte, nedprioriterte religion og at statskirken tviholdt på ritualer som harmonerte dårlig med det moderne samfunnsliv, skriver Nordlys.

Det var bare ett problem. Avisa hadde intervjuet Sven Arne Nielsen, ikke Svenn A. Nielsen. Vedkommende de snakket med er fra Hamar og til alt overmål humanetiker.

Måtte sjekke kalenderen

– Det var kona mi som først sa at det var et gammelt bilde av meg i Nordlys, forteller Svenn A. Nielsen til Dagbladet.

Han glemte imidlertid å se på saken med intervjuet i avisa, men begynte å lure noen dager seinere.

Overraskelsen over «egne» uttalelser i Nordlys kom ikke før noen dager seinere. Nielsen oppdaget et debattinnlegg, som ble hyppig delt på Facebook og hvor navnet hans ble nevnt.

– Jeg lurte på hvorfor og så at det var et skarpt innlegg mot meg som følge av det jeg skulle ha sagt i Nordlys. Da jeg så intervjuet i Nordlys ble jeg både varm og kald. Jeg kunne ikke huske at jeg noen gang hadde sagt dette til avisa. Jeg lurte på om det var det første tegnet på at jeg hadde blitt gal, senil eller dement, sier han.

Nielsen sjekket også kalenderen for å se om han hadde glemt samtalen med avisa, men konstaterte at han husket alt som hadde skjedd de siste ukene. Da han etter påsken kontaktet avisa igjen ble mysteriet oppklart.

Ikke enig i uttalelsene

Nielsen understreker at han ikke er enig i at folk er blitt mer selvopptatte og at det er grunnen til at færre går i kirken.

– Liturgien er tradisjonell, ikke utdatert, sier han.

Han beskriver det hele som en selsom opplevelse.

– Jeg synes det er morsomt i ettertid, men jeg synes inderlig synd på journalisten, sier han.

Nielsen, som er tidligere pressemann, blant annet i Nordlys gjennom 20 år, forteller at han har gjort mange tabber selv i sitt virke som journalist.

– Jeg synes synd på journalisten, men begynte å tenke på egne tabber, ler han.

For Nielsens del er saken nå oppklart og han har vært i kontakt med blant annet biskop og domprost for å forklare at intervjuet i Nordlys ikke er hans meninger.

– Alle kan ta feil

Sven Arne Nielsen på Hamar tar det hele med stor ro og humor.

– Jeg var på hytta i påsken da det ringte en journalist fra Nordlys i forbindelse med en landsomfattende undersøkelse. Det handlet om at statskirken hadde sviktende oppslutning. Jeg ble spurt om jeg hadde synspunkter om dette, forteller han til Dagbladet.

Nielsen forteller at han har vært engasjert og veldig aktiv i Human- Etisk forbund i mange år. Han har vært interessert i disse spørsmålene og blant annet vært involvert i livssynsundervisning i skolen og borgerlige konfirmasjoner.

– Jeg svarte seriøst på spørsmålene og tenkte ikke noe mer over det, sier han.

Han forteller at han begynte å le da Nordlys tok kontakt og fortalte at det hadde skjedd en tabbe.

– Jeg skjønner jo at presten reagerte. Vi har forskjellige meninger og står på hver vår banehalvdel her. Jeg tok det humoristisk. Alle kan ta feil, sier han.

– En tilfeldighet som slo til

– Det var resultatet av en tilfeldighet som slo til for fullt, sier Helge Nitteberg, sjefredaktør i Nordlys, til Dagbladet.

Han forteller at Svenn A. Nielsen, som har jobbet hos Nordlys tidligere og som i dag er teolog og prest, var en naturlig kilde å kontakte i et oppslag som handlet om kirkebesøk.

– Vi kontaktet dessverre hans navnebror som i tillegg også er opptatt av spørsmål om tro og tvil, men med et annet utgangspunkt og med et fundamentalt ulikt syn. Han svarte villig vekk, sier han.

Nitteberg forteller at avisa var raske med å få fram at de hadde gjort en feil.

– Svenn A. Nielsen tok det også med et godt humør. Han har vist storsinn og raushet. Jeg håper det kan stå igjen som en munter historie. Sånne ting kan skje. Jeg har selv opplevd liknende situasjoner tidligere. Forskjellen da har vært at det ble oppdaget før avisa gikk i trykken, sier Nitteberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling