Lurte politiet trill rundt

Uten våpen og sprengstoff utløste gisseltakeren en av de største politiaksjoner Sveriges hovedstad har opplevd siden drapet på Olof Palme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpenet han brukte da han tok to kvinner som gissel ved et vekslingskontor på stasjonen, viste seg å være et harmløst leketøy. «Bomben» han hadde bundet om livet inneholdt heller ikke noe sprengstoff.

Noen polititabbe er det likevel ikke snakk om: Når en person truer med terror på ett av Sveriges mest trafikkerte knutepunkter, kan man ikke ta noen sjanser, skrev Stockholm-avisene Aftonbladet og Expressen mandag.

Helt taus

Svenskene ventet mandag på å få vite hvem mannen egentlig er og hva som var motivet for aksjonen på Stockholm Centralstation. Under de første avhørene søndag nektet han å si noe som helst, skrev de to tabloidene på sine nettsteder.

Mannen er i 30-40-årsalderen og snakker russisk, men det var natt til mandag fortsatt helt uklart hvem han er og hvor han kommer fra. Ifølge vakthavende Marie Öberg ved Norrmalm politistasjon i Stockholm bestemte politiet seg forholdsvis tidlig søndag for å vente til mandag med ytterligere avhør.

- Det er ingen grunn til å sette seg ned en gang i kvarteret for å mase på en som ikke vi si noe som helst, sier Öberg til Expressen. Hun tilføyde at politiet også vil utnytte tiden før de neste avhørene til å kontrollere «en del tips» om mannens identitet, og til å sammenligne hans fingeravtrykk med avtrykk i flere registre.

Storstilt operasjon

Politiets operasjoner under dramaet på stasjonen sammenlignes med operasjonene under bankranet på Norrmalmstorg i Stockholm i august 1973, da ranere holdt fire gisler fanget inne i et banklokale i seks døgn. Andre snakker om drapet på statsminister Olof Palme 28. februar 1986, en forbrytelse som tross intenst politiarbeid ennå ikke er oppklart.

Politiet fikk kontakt med gisseltakeren på sentralstasjonen forholdsvis kort tid etter ranet søndag morgen. De sa seg senere forbløffet over at han ikke stilte noen form for krav, og at han heller ikke ville noe om seg selv og sine motiver.

Mannens taushet førte til alle slags spekulasjoner, blant annet om at han kunne stå i forbindelse med opprørerne som kjemper mot russerne i Tsjetsjenia i Kaukasus. Han greide i alle fall å skape kraftige forstyrrelser i togtrafikken i Stockholm, som sto stille i mange timer.

(NTB)

TATT: Søndag morgen overga den russisktalende gisseltakeren seg.
AVSTENGT: Store politistyrker tømte lørdag kveld Stockholms sentralstasjon.