- Lurte prest til jukse-ekteskap

En kjent asyladvokat er siktet for å ha gitt falske opplysninger til en sokneprest slik at en asylsøker (33) kunne gifte seg med en rik norsk kvinne (48).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 33-årige mannen fra Bangladesh har i en årrekke kjempet for å få bli i Norge. Politiet mener asylsøkeren og kvinnen (48) inngikk et proformaekteskap fordi han ville unngå å bli kastet ut av Norge. Kvinnen er bosatt i Oslo. Hun står oppført med over 600000 kroner i inntekt i 2002, og med flere millioner kroner i formue.

Varetektsfengslet

33-åringen ble varetektsfengslet i slutten av februar av Oslo tingrett etter utlendingsloven. Saken er etterforsket av utlendingsavsnittet ved Oslo politidistrikt. Politiadvokat Richard Beck Pedersen bekrefter at advokaten - som har hatt flere saker med stor medieomtale - er siktet i saken.

Asylsøkeren fra Bangladesh og den 48 år gamle kvinnen prøvde først å gifte seg i en menighet i Oslo. De ble avvist fordi asylsøkeren ikke hadde papirene i orden.

- Vi ble kontaktet av paret i januar. Da vi sjekket hans papirer, fant vi ut at han ikke hadde lovlig opphold i Norge, sier presten i Oslo-menigheten.

33-åringen har tidligere vært i kirkeasyl i Meråker i Trøndelag, og han skal derfor ha hatt kontakter i menigheter i distriktet. Asylsøkeren og den 48 år gamle kvinnen giftet seg i Byåsen menighet 24. januar.

Ifølge politiet skal advokaten ha sendt en faks til menigheten der han skriver at klienten har rett til videre opphold i Norge. Dette skal advokaten også ha bekreftet på telefon til soknepresten.

- Vi mener dette er et proformaekteskap. Forelskelsen og giftermålet skjedde rundt tidspunktet da han skulle uttransporteres fra landet. I denne saken blir mannen nå sendt ut av landet, sier politiadvokat Beck Pedersen.

Avslått

33-åringen søkte om asyl i Norge for første gang i 1995. Søknaden ble avslått av Justisdepartementet i 1996. Han ble imidlertid etter en stund innvilget arbeidstillatelse etter et giftermål med en chilensk statsborger. Mannen satt også ett år i kirkeasyl. Ifølge rettsdokumenter ble arbeidstillatelsen trukket tilbake etter et vedtak i utlendingsnemnda 21. oktober 2003. Dermed skulle asylsøkeren ut av landet før 4. januar 2003.

Dagen før han skulle sendes ut sendte imidlertid hans advokat en begjæring om å få omgjort vedtaket. 24. januar i år giftet asylsøkeren seg med en 48 år gammel kvinne bosatt i Oslo.