Lurte russerne - solgte «informasjon»

Norske myndighetspersoner solgte politiske opplysninger til de russiske diplomatene som i dag ble erklært uønsket i Norge. Opplysningene ble solgt i samarbeid med POT, for å få diplomatene til å tro at de hadde lykkes i å verve nordmenn til den russiske etterretningstjenesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmennene som ble forsøkt vervet ble lokket med betaling for dokumenter.

- Det er betalt for informasjon som ikke er offentlig tilgjengelig, sier utenriksminister Knut Vollebæk.

Han ønsker ikke å si noe om hvor mye som ble betalt.

To diplomater ved Russlands ambassade i Norge ble i dag utvist fra Norge. Ytterligere tre russiske diplomater er erklært uønsket i Norge. De fem skal ha forsøkt å verve nordmenn i det politiske miljøet som informanter til den russiske etterretningstjenesten.

Klokken 15.00 i ettermiddag ble Russlands ambassadør i Norge, Julij Kvitsinskij innkalt til utenriksminister Knut Vollebæk og meddelt at attache Valerij Kotsjkarev og ambassaderåd Jevgenij Serebrjakov snarest må forlate landet fordi de har drevet med virksomhet som er uforenlig med deres status som diplomater og til skade for norske interesser. To av de tre andre som er erklært uønsket, attache Igor Tsjalyj og ambassaderåd Aleksandr Monakhov, har tidligere vært stasjonert i Norge.

Pressetalsmann Ingvard Havnen i Utenriksdepartementet opplyser til NTB at den femte diplomaten, visekonsul Anatolij Zjigalov, ikke har vært diplomat i Norge, men har deltatt i virksomheten fra et annet land, uten å ville komme inn på hvilket.

Meldte fra

Russerne skal i løpet av en lengre periode ha forsøkt å verve nordmenn i det politiske miljøet som informanter til den russiske etterretningstjenesten.

Pressetalsmann Havnen sier til NTB at det var en rekke nordmenn som ble forsøkt vervet. Han understreker at russernes virksomhet var rettet mot forvaltningen i Norge.

Justisminister Aud-Inger Aure opplyste på en pressekonferanse i UD torsdag ettermiddag at nordmennene meldte fra til Politiets overvåkingstjeneste (POT) om vervingsforsøket, og at de deretter handlet i samråd med POT.

Politisk miljø

Aure sier at hun ble orientert av POT 27. november i fjor, da russernes virksomhet ble trappet opp etter regjeringsskiftet, og «politiet så en utvikling som gjorde dette nødvendig». Justisministeren ville ikke si noe om hva slags metoder russerne gjorde bruk av for å overtale nordmennene til å bli informanter.

- Det var en normal, profesjonell kontakt mellom russerne og nordmenn i det politiske miljøet, som over tid utviklet seg i retning av det konspirative, sier hun. (NTB)