Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lurte sexovergriper i videofelle

GRIMSTAD/STAVANGER (Dagbladet): I ti år har den nå 24 år gamle Grimstad-kvinnen båret på en tung hemmelighet. Som 14-åring ble hun seksuelt utnyttet av en mann i samme menighet i Grimstad. I går fikk hun mannen dømt, etter å ha filmet tilståelsen hans med videokamera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sexmisbruket i ungdommen satte sine spor i form av depresjoner, mareritt og problemer med nærhet til menn.

Nå har overgriperen fått sin straff.

- I veldig mange år gikk jeg rundt uten å vite hva som var galt med meg. Jeg er en ressurssterk ung kvinne, men har slitt med avbrutt skolegang på grunn av depresjoner, forteller kvinnen.

- I fjor sleit jeg med mange mareritt. Til slutt gikk det opp for meg at problemene skyldtes sexmisbruket ti år tidligere.

Fikk tillit

Jenta betrodde seg etter hvert til ei god venninne, som også tidligere hadde vært med i menigheten.

- Jeg visste ingenting. Men jeg så jo at hun forandret seg på den tida, og karakterene hennes ble dårligere, sier venninna.

Historien, som Agderposten omtalte i går, begynte da ungjenta ble tatt med på møter i menigheten. Der ble 14-åringen kjent med en åtte år eldre mann, som sang i menighetens ungdomskor.

- I begynnelsen var han den som gadd å høre på meg og alle mine problemer. Jeg fikk stor tillit til ham, sier hun.

Men forholdet tok en uønsket vending da 22-åringen gjentatte ganger fikk jenta med på sex.

Noen ganger skal han ha skjenket henne alkohol først. Ett av overgrepene skjedde på en ungdomstur i menighetens regi.

- Sex var noe jeg følte jeg måtte gjøre. De siste seks månedene av forholdet var jeg bare sammen med ham fordi han truet med å begå selvmord om jeg gjorde det slutt. I dag ville jeg bedt en mann ryke og reise om han sa noe sånt, men den gang var jeg kjemperedd, forteller hun.

Videokamera

Til slutt brøt jenta med korsangeren. Lenge klarte hun å holde døra til minnene stengt. Men i fjor ble hun innhentet av fortida. I november bestemte 24-åringen seg for å gå til politiet og anmelde de ti år gamle overgrepene.

- Det var ikke for å ta hevn. Jeg ville bare ha en bekreftelse fra omverdenen på at det han gjorde mot meg var feil.

Men før hun gikk til politiet, tok hun kontakt med overgriperen. Hun ville ha hans bekreftelse på at hendelsene hun tidligere hadde fortrengt, hadde skjedd.

Og hun ville ha bevis, i tilfelle han nektet.

- Jeg hadde ikke tort å gå til politiet uten noe i ryggen. Altfor ofte har jeg lest om at slike saker er blitt henlagt på grunn av bevisets stilling, sier hun.

To ganger fikk hun overgriperen til å komme på besøk for å snakke ut.

Venninna, som også kjente mannen, var med da videoopptakene ble gjort. To andre venner var et annet sted i leiligheten, i tilfelle noe skulle skje.

Kameraet sto synlig i rommet, uten at mannen la merke til det.

Innrømmet

I opptaket innrømmet den nå 32 år gamle mannen at han hadde sex med jenta et utall ganger da hun var mindreårig. Han la seinere kortene på bordet for politiet og Sand forhørsrett, etter at han ble gjort kjent med videoen.

Men han synes gårsdagens dom, 60 dagers betinget fengsel og 25000 kroner i erstatning, er for streng.

- Han mener dette var et vanlig kjæresteforhold og at jenta ikke fikk skader av det. Min klient opplever dommen som urettferdig og vil ta betenkningstid for å vurdere en anke, sier 32-åringens forsvarer, Halgeir Verdal.

Han hevder at videobeviset ikke hadde noe å si for at mannen etter hvert kom med en uforbeholden tilståelse.

- Det er en mild dom, men det var heller aldri min mening å få ham i fengsel. Jeg er bare kjempefornøyd med at omverdenen har bekreftet at det jeg ble utsatt for var feil, sier 24-åringen.

Grimstad-kvinnen har nå brutt med det kristne miljøet. Hun er kritisk til at en 22-åring kunne ha et forhold til en 14-åring i en liten menighet uten at noen tok affære.

- Jeg synes det er rart at ingen grep fatt i dette. Lederne bør vite litt om hva som skjer. Men i kristne miljøer tror jeg det er vanskeligere å få aksept for at det skjer overgrep. Og de kan foregå lenge uten at noe blir gjort, sier hun.

TILSTÅR: Her innrømmer den nå 32 år gamle mannen seksuelle overgrep mot den da 14 år gamle jenta. Opptaket er gjort hjemme hos jenta, etter at hun ba han komme over for å prate om det som hadde skjedd for ti år siden.
Hele Norges coronakart