Lurte staten for millioner

Kjell Inge Røkke er ikke alene om å ha bevilget seg fete aksjeutbytter i år. Christen Sveaas tok ut 146 millioner fra sitt selskap Kistefos, mens Petter A. Stordalen og Christian Ringnes-kontrollerte Eiendsomsspar AS tok ut rundt 20 millioner hver fra Choice Hotels.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Felles for dem alle er at de kommer Jens Stoltenbergs nye utbytteskatt i forkjøpet. Bevisst eller ubevisst har de lurt staten for millioner i utbytteskatt. Regjeringen vil innføre 14 prosent i skatt på utbytte, og kan få et flertall for en løsning som iallfall er i nærheten av dette.

Ryktene om utbytteskatten har svirret lenge. Hvilket kan ha motivert enkelte generalforsamlinger til å vedta ekstra store og skattefrie utbytter i år.

Det er fullt lovlig, og kan i ettertid ha vist seg som et meget lukrativt trekk.

155 millioner

Luringen Christen Sveaas' selskap Kistefos, hvor Sveaas personlig eier 95 prosent av aksjene, vedtok tidligere i år å dele ut 155 millioner kroner i utbytte.

Av dette går 146 millioner rett i lomma til Sveaas.

I 1999 tok ikke Sveaas ut fem øre i utbytte fra Kistefos, viser regnskapene. Året før forsynte han seg med relativt beskjedne 18,4 millioner kroner.

Skulle Sveaas tatt ut 155 millioner kroner i utbytte i dag, ville det kostet ham nesten 22 millioner kroner i skatt, hvis regjeringens forslag vedtas.

Sparer mye

Også investorene Petter A. Stordalen og Christian Ringnes har spart store summer på å vedta store utbytter tidligere i år. I 1998 og 1999 betalte ikke Choice Hotels Scandinavia ASA en eneste krone i utbytte til sine aksjonærer.

Men i år slo generalforsamlingen til og utbetalte 54 millioner kroner til aksjonærene.

Av dette får Stordalen og Ringnes nesten 20 millioner hver, sistnevnte gjennom selskapet Eiendomsspar AS. Begge sparte de ca 2,8 millioner i skatt på at de slipper den nye utbytteskatten.

Utbyttekongen

Utbyttekongen er fortsatt Kjell Inge Røkke, som har «tjent» 290 millioner kroner på at han tok ut over to milliarder kroner i utbytte fra Aker RGI i vår.

I tillegg får han mandag 46 millioner skattefrie kroner fra eiendomsselskapet Avantor, siden de vedtok ekstraordinært utbytte en drøy uke før regjeringen kom på banen med utbytteskatten.

- Vi visste at det svirret rykter i markedet. Ved å innføre utbytteskatten med øyeblikkelig virkning, ville vi komme næringslivet i forkjøpet, sier politisk rådgiver Torbjørn Giæver Eriksen i Finansdepartementet.

Men mange næringslivstopper luktet lunta - og tjente millioner på det.