Lurte storsvindler

Forretningsreisen til Hongkong ble mer spennende enn sunnmøringen Geir H. Dahle kunne drømme om. Med et titalls politifolk i ryggen, utstyrt med sendeutstyr samt tilgang til 350000 dollar, avslørte han svindel i millionklassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En veltalende og eksklusivt antrukket afrikaner, som ga seg ut for å være sønn av Kameruns president, sto bak millionsvindelforsøket. Han plukket sine ofre blant gjestene på det luksuriøse New World Hotel i Hongkong. Det dummeste han gjorde var å prøve triksene sine på en ekte sunnmøring.

- Han så virkelig ut som en afrikansk konge, med kostbare ringer på fingrene, sier Geir Dahle.
Dahle, som er ekspert på brannsikring av tunneler, kom i kontakt med afrikaneren i hotellbaren. Afrikaneren ville gjerne gjøre forretninger med sunnmøringen, og forklarte at han trengte hjelp til å finansiere en spesiell kjemisk blanding, og at han trengte 350000 amerikanske dollar. Med disse midlene skulle afrikaneren forvandle millioner fra amerikanske bistandsmidler til det dobbelte.

Redd

- Han fortalte at bistandspengene i utgangspunktet bare var svarte ark. Ved hjelp av den kjemiske blandingen ble pengene «vasket» og fullt brukbare. Men i vaskeprosessen trengte han ekte sedler i tillegg. Det var disse pengene jeg skulle skaffe, sier Dahle.

- Fordi han hadde avslørt alt for meg, følte jeg at jeg ikke kunne trekke meg. Jeg var redd for at det kunne koste meg livet. Derfor løy jeg og sa at jeg hadde en venn som muligens kunne skaffe pengene, sier Dahle.
Samme dag kontaktet han den amerikanske ambassaden og fortalte hva han hadde opplevd.

- Politiet fortalte om fire som var blitt lurt på akkurat samme måte, men at det trolig dreide seg om mange flere, sier Dahle.

I nært samarbeid med Hongkong-politiet og den amerikanske ambassaden la Dahle planer for å avsløre svindleren.

Lurt i fella

Scenene som utspant seg på rom 1507 på New World Hotel forrige torsdag, kunne like gjerne vært hentet rett ut fra amerikansk actionfilm. En politimann med nordisk utseende spilte Dahles pengesterke venn. Utstyrt med sendeutstyr, samt tilgang på 350000 dollar, lurte de afrikaneren rett i fella. 10- 12 andre politifolk deltok i aksjonen, men holdt seg i skjul ute på gangen og i andre hotellrom da pengeproduksjonen startet. Ved 21-tida på kvelden stormet politiet rommet og pågrep svindleren.

- Avhørene var ikke over før langt på natt. Jeg må innrømme at jeg kikket meg et par ganger over skulderen da jeg gikk til rommet mitt den natta. Jeg tenkte at det kanskje var flere av dem og at de ønsket å sette en kule i meg, sier Dahle som er glad for at han nå er vel hjemme hos kone og barn på Giske på Sunnmøre.