Lurte til seg 200 000 kroner på søppelsvindel

STAVANGER (Dagbladet): Mannen i slutten av 30-åra sorterte søppel hos Fretex. Nå er han siktet for å ha svindlet til seg 200 000 kroner ved å misbruke privatopplysninger han fant i folks avfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med andre personer sto mannen ved samlebåndet ved Fretex-anlegget på Karmøy og sorterte avfall fra husholdninger. Glass må skilles fra plast, papir skilles fra matavfall. Siktede jaktet på papirer han kunne bruke for å svindle folk. Systematisk og over lang tid stakk han til side alt han kom over av lønnsslipper, kvitteringer og andre dokumenter med personlige opplysninger.

Hjemme foretok Fretex-medarbeideren sin egen sortering og arkivering, ved å lagre opplysninger og papirer tilknyttet mange Karmøy-navn. Politiet har ennå ikke oversikt over hvor mange som er kartlagt og som skulle svindles.

Fretex beklager

Mannen, som bor aleine, har både bestilt og fått levert varer i andres navn hjem til seg. Han søkte om kredittkort og fikk opprettet kredittkonti i andres navn. Det virket tillitvekkende når mannen la på bordet detaljerte opplysninger om lønn.

- Dette er veldig beklagelig for oss og rammer folks tillit til Fretex, sier attføringsleder Karstein Kristiansen i Fretex Vest-Norge AS til Dagbladet.

Siktede - som var på attføring hos Fretex, men er permittert mens saken etterforskes - har innrømmet flere av forholdene. Politiet har beslaglagt mange dokumenter, og etterforskningen vil fortsette over påske. Ifølge Fretex, som eies av Frelsesarmeen, vil arbeidsforholdet bli avsluttet dersom mannen domfelles.

- Vi må nå gå igjennom alt materialet som ble beslaglagt i mannens hjem. Det er tydelig at her var omfattende svindel under planlegging, opplyser lensmannsfullmektig Bjarne Skådel i Karmøy.

- Pass på!

Skådel ber folk være forsiktige:

- Folk tror at når de kaster dokumenter sammen med husholdningsavfall så blir det makulert. Det er ikke sikkert.

Fretex sikkerhetsklarerer bare de som makulerer dokumenter, ikke de som står ved ved sorteringsbåndet for vanlig husholdningsavfall.

- Vi må se på organiseringen av arbeidet slik at vi ikke lures av uærlige personer en gang til. Og, folk må tenke over hva de kaster i søpla, sier Kristiansen.

GIKK SYSTEMATISK TIL VERKS: Over lang tid stakk Fretex-medarbeideren til side alt han kom over av lønnsslipper, kvitteringer og andre dokumenter med personlige opplysninger.