SLIPPER STRAFF: Bjarte Baasland (35) må «bare» svare for de 26,6 millionene han lurte til seg fra Cecilie Nustad, når han møter i retten. Foto: ROLF AAGAARD
SLIPPER STRAFF: Bjarte Baasland (35) må «bare» svare for de 26,6 millionene han lurte til seg fra Cecilie Nustad, når han møter i retten. Foto: ROLF AAGAARDVis mer

Lurte til seg 40 mill. - slipper straff

Bjarte Baasland (35) må «bare» svare for bedrageri av 26,6 mill. i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bjarte Baasland (35) slipper straffeforfølgelse for å ha spilt bort ca. 40 millioner kroner som hans mor samlet inn fra venner og familie. Det skriver VG i dag.

Brukte foreldrene
Til sammen klarte biskopsønnen å lure til seg mellom 60 og 70 millioner kroner, hovedsakelig via lån skaffet til veie av moren, Bodhild Baasland.

Kreditorene ble fortalt at pengene skulle gå til et IT-prosjekt i Tsjekkia - men Baasland har innrømmet at pengene ble utlånt på falske premisser, og at de ble spilt bort på nettet.

35-åringens foreldre, Bodhild Baasland og Stavanger-biskop Ernst Baasland, er slått personlig konkurs på grunn av sønnens bedrageri, etter at de kausjonerte for lånene som ble gitt til sønnen.

Per T. Sekse, som styrer konkursboet etter Bodhild Baasland, reagerer sterkt på at sønnen slipper straffeforfølgelse for de 40 millionene - og har gitt uttrykk for dette overfor politiet.

Det har ikke lyktes VG å komme i kontakt med påtalemyndigheten for å få svar på hvorfor Baasland slipper tiltale for beløpet. Bostyrer Sekse sier politiet har oppgitt ressurshensyn som grunn.

Bedro mors venninne
Seinere i år må 35-åringen møte i tingretten og svare for grovt bedrageri av 26,6, millioner tilhørende Selvaag-arving Cecilie Nustad - men slipper altså tiltale for alle pengene moren samlet inn som lån til den gjeldstyngede og spillegale sønnen.

Biskopsønnen har innrømmet at han personlig lurte Nustad, ei venninne av moren, til å satse penger på Tsjekkia-prosjektet gjennom et lån gitt direkte til ham. Det er dette bedrageriet som utgjør de 26,6 millionene han skal svare for i retten.

Han nekter imidlertid straffskyld for å ha lurt de andre långiverne, og påtalemakten kan dermed kjøre saken som en tilståelsessak.

Baaslands advokat Hege Birkeland Ersdal ønsker ikke å gi kommentarer til pressen ut over å bekrefte at saken som kommer opp, dreier seg om lånet fra Nustad.

Bodhild Baasland risikerer selv å bli straffeforfulgt, etter å ha blitt anmeldt av flere kreditorer. Ernst Baasland varslet før jul at han trekker seg som biskop i juni, på grunn av konkurssaken.

FIKK ØDELAGT KARRIEREN OG ØKONOMIEN: Stavanger-biskop Ernst Baasland, Bjarte Baaslands far, kausjonerte for store summer som ble gitt i lån til sønnen. Pengene ble spilt bort på nettet - og biskopen og kona Bodhild Baasland er nå personlig konkurs, i tillegg til at han trekker seg fra embetet til sommeren - en direkte konsekvens av konkursen. Foto: ERLING HÆGELAND
FIKK ØDELAGT KARRIEREN OG ØKONOMIEN: Stavanger-biskop Ernst Baasland, Bjarte Baaslands far, kausjonerte for store summer som ble gitt i lån til sønnen. Pengene ble spilt bort på nettet - og biskopen og kona Bodhild Baasland er nå personlig konkurs, i tillegg til at han trekker seg fra embetet til sommeren - en direkte konsekvens av konkursen. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer