SIGNERER GASS-AVTALE:  Mannen nederst til venstre kalte seg for Jordi Sarda Bonvehi og fikk hele det statlige investeringsfondet i Ukraina til å tro at han jobbet for et spansk energiselskap. Dette viste seg å være en bløff. Foto:  Reuters / Stringer / NTB Scanpix
SIGNERER GASS-AVTALE: Mannen nederst til venstre kalte seg for Jordi Sarda Bonvehi og fikk hele det statlige investeringsfondet i Ukraina til å tro at han jobbet for et spansk energiselskap. Dette viste seg å være en bløff. Foto: Reuters / Stringer / NTB ScanpixVis mer

Lurte Ukrainas statsminister trill rundt

Eks-skiinstruktør forhandlet om avgjørende milliardavtale i to måneder før bløffen ble kjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I to måneder forhandlet spanjolen Jordi Sarda Bonvehi med Ukrainske myndigheter og det statlige investeringsfondet om en gassavtale til en verdi av rundt fem milliarder kroner, melder New York Times.

Bonvehi utga seg for å representere det spanske selskapet Gas Natural Fenosa, og forhandlingene endte forrige mandag med at partene signerte avtalen i Kiev.

Men det hele viste seg å være en bløff servert av en tidligere ski-instruktør. 

Viktig gassløsning Avtalen skulle sikre Ukraina egen gass-produksjon ved at det spanske selskapet skulle være hovedinvestor i opprettelsen av et nytt naturgassanlegg ved Svartehavet.

Dette skulle gjøre Ukraina mindre avhengig av import fra russerne, som ved flere anledninger har kuttet gassforsyningene til nabolandet.

- Mandag 26. november er fra nå av dagen da Ukraina ble en selvforsynende energinasjon, sa direktør for Ukrainas investeringsfond, Vladislav Kaskiv, da avtalen ble feiret etter signeringen.

Til tross for at det spanske energiselskapet ikke kunne stille, la det ikke noen demper på den ukrainske gleden. Også Ukrainas statsminister Mykola Azarov og energiminister Yuriy Boyko deltok på tilstelningen.

Tidligere skiinstruktør Nyheten nådde etterhvert det spanske gass-selskapet, som med en gang sendte ut en pressemelding, hvor de tok full avstand til avtalen.

«Gas Natural har ikke signert noen kontrakt for å investere i et naturgassprosjekt i Ukraina,» het det i en pressemeldingen.

Nå melder avisa Business Insider at det er en tidligere ski-intruktør, og nå businessmann, som lurte Ukraina trill rundt. Den spansktalende Jordi Sarda Bonvehi på 43 år kommer fra Barcelona-området i Spania.

- Jeg trodde jeg kunne signere og deretter ordne det med selskapet, sa en mann, som identifiserte seg som den tidligere skiinstruktøren til Reuters.

Gift med ukrainer Ifølge familiemedlemmene til Bonvehi i Spania, flyttet Bonvehi fra familiehjemmet da han var 20 år for å bli skiinstruktør i Andorra. For ti år siden flyttet han til Ukraina for å gifte seg med en ukrainsk dame som han hadde møtt ved et turistbesøk i landet tidligere.

FALSK KONTRAKT:  Den ukrainske statsministeren Mykola Azarov deltok på feiringen etter at den falske signeringen av kontrakten var gjennomført. Foto: Sergei Supinsky / AFP Photo / NTB Scanpix
FALSK KONTRAKT: Den ukrainske statsministeren Mykola Azarov deltok på feiringen etter at den falske signeringen av kontrakten var gjennomført. Foto: Sergei Supinsky / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer