Lurte USA i Tora Bora

Amerikanske myndigheter betalte afghanske militærkommandanter hundretusenvis av kroner for å lete opp flyktende soldater fra al-Qaida-nettverket i hulene ved Tora Bora. Etterpå tok kommandantene imot bestikkelser fra al-Qaidas soldater og lot dem slippe unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den nådeløse sannheten går nå opp for amerikanerne. På afghansk vis lar lokale krigsherrer seg kjøpe, enten de er USAs støttespillere eller ikke.

- Dette er blitt som en teppebasar, sier en forarget amerikansk militærkilde til den britiske avisa The Sunday Times.

Ble bombet

Amerikanernes bombing av det omfattende hulesystemet ved Tora Bora før jul var svært vellykket. Etter at bombene hadde gjort mesteparten av jobben, vurderte det amerikanske forsvarsdepartementet å sende inn hundrevis av amerikanske bakkestyrker for å ta soldater fra al-Qaida til fange. I stedet valgte de å satse på lokale krefter fra den såkalte Østalliansen.

Østalliansens soldater ble utstyrt med vinterklær og annet nødvendig utstyr, mens store pengesummer tilfløt kommandanter på mellomnivå. Alt var klart for jakten på al-Qaida-soldatene.

Tomt for folk

Utenlandske pressefolk ble tatt med inn i hulene, der det ble funnet både viktige dokumenter og en masse ammunisjon. Men hulene var tomme for folk. Ryktene gikk om at al-Qaida-soldater var observert i fjellområdene rundt Tora Bora. En del ble funnet døde, men de var stort sett ofre for den amerikanske bombingen.

Med amerikansk etterretning som kilde kunne avisa New York Times før helga fortelle at enkelte afghanske militærkommandanter fra Østalliansen hadde smuglet arabiske soldater fra al-Qaida ut av Tora Bora-området og over grensa til Pakistan. Prisen skal ha vært opptil 45000 kroner per hode.

Korrupt nettverk

En forsvarskilde sier til New York Times at en håndfull kommandanter på lavere nivå ledet et helt nettverk som tok imot bestikkelser. Til slutt ble virksomheten stoppet av Hazarat Ali, Østalliansens leder i Tora Bora-området.

Om noen har hjulpet Osama bin Laden sjøl med å slippe unna, er uklart, men lite trolig. For hadde Østalliansens folk tatt ham t il fange, ville de jo fått 225 millioner kroner av USA.

<B> LETER FORTSATT: Jakten på soldater fra al-Qaida fortsetter i fjellområdet Tora Bora.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer