Lurte ut våpeninspektørene

I mars i fjor gikk USA til krig mot Irak fordi de fryktet deres masseødeleggelsesvåpen. Nå er våpeninspektørene trukket ut i all stillhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttrekkingen av de amerikanske våpeninspektørene har vært langt mindre medieopphausset enn invasjonen i mars i fjor. De ble sendt hjem i all stillhet, skriver New York Times. Jobben deres var å finkjemme Irak for spor etter masseødeleggelsesvåpen.

Kilder i det amerikanske militæret hevder at uttrekkingen tyder på jakten på kjemiske og biologiske våpen har vært resultatløs, og det trolig ikke finnes slike våpen i Irak.

Dyr leting

Fortsatt skal et spesialteam som jobber med å destruere kjemiske og biologiske våpen bli igjen i Irak. Den 1400 mann store spesialstyrken har i sju måneder saumfart landet - letingen har kostet flere hundre millioner dollar. De gjenværende venter fortsatt på noe å destruere.

En rapport som ble publisert tidligere denne uka og gjengitt i Washington Post, slår fast at Irak kan ha ødelagt sine masseødeleggelsesvåpen så tidlig som i 1991.

Amerikanske myndigheter innrømmer at de ikke har funnet bevis for at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen, men mener det er viktig at jakten på slike våpen fortsetter for ikke å overse noe.

En kilde sier til New York Times at det kan ligge bevis for Iraks våpenprogram i den store mengden dokumenter som de allierte styrkene har samlet i løpet av krigen. Men det tror ikke amerikanske politikere på.

- Jeg er sikker på at vi ville fått vite om det dersom man hadde funnet viktige bevis, sier demokratenes Jane Harman til avisa.

Les også:

FANT INGENTING: Amerikanske soldater renser bilen for mulige kjemiske stoffer. Irak hadde trolig aldri kjemiske masseødeleggelsesvåpen.