Lurte verden til å tro at han var lesbisk blogger i Syria

Men amerikanske Tom MacMaster er i virkeligheten mann, gift og bosatt i Skottland.

LURENDREIER: Tom MacMaster (40) vedgår at han utga seg for å være en lesbisk blogger fra Syria. Foto: FACEBOOK
LURENDREIER: Tom MacMaster (40) vedgår at han utga seg for å være en lesbisk blogger fra Syria. Foto: FACEBOOK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Han utga seg for å være en ung lesbisk kvinne som forrige uke skal ha blitt kidnappet i Syria. Nå viser det seg at en middelaldrende amerikaner står bak den omstridte bloggen «A Gay Girl in Damascus».

Det bekrefter kona til Tom MacMaster i en epost til britiske Guardian.

Den 40 år gamle Midtøsten-aktivisten, som tar mastergraden på universitetet i Edinburgh, vedgår nå at han har postet samtlige innlegg på bloggen til det som skulle være Amina Abdallah Araf al Omari, en 35 år gammel lesbisk feminist fra Damaskus.

Unnskylder seg - Jeg hadde aldri forventet at det skulle tiltrekke seg så stor oppmerksomhet, skriver MacMaster i et unnskyldende blogginnlegg som tilsynelatende er postet fra Istanbul i Tyrkia.

Han framholder, til tross for sitt åpenbare juks, at faktainnholdet i bloggen forøvrig holder vann.

Bloggen ble opprettet i februar for å anskueliggjøre hvordan det er å være lesbisk i Syria, og den tiltrakk seg etter hvert stor oppmerksomhet.

Nå mener folk i det homofile miljøet i Syria at MacMaster har truet deres sikkerhet og skadet deres sak, skriver Guardian.

Internettkampanjer Bloggeren «Amina» beskrev sin egen deltakelse i gatedemonstrasjoner og hvordan hun måtte gjemme seg da sikkerhetsstyrker kom for å arrestere henne.

6. juni ble det postet et innlegg fra Aminas kusine «Rania O Ismail» med påstand om at Amina var blitt tatt til fange av væpnede menn på gata i Damaskus.

Dette utløste internettkampanjer for å få den falske bloggeren frigitt, inntil syriske aktivister begynte å trekke bloggen i tvil.

Det viste seg at ingen noensinne hadde snakket med denne «Amina».

I løpet av de siste dagene kom bloggere og journalister på sporet av Tom MacMaster. IP-adressen til eposter sendt fra «Amina» lot seg spore til universitetet i Edinburgh.

- Jeg tror ikke at jeg har påført noen skade, skriver Tom MacMaster i sitt unnskyldende innlegg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer