Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lusekrakk for lakseaksjer

Lerøysresultatvarsel dro ned hele oppdrettsektoren på Oslo Børs i går. Konkurrenten SalMar er tungt eksponert i regionen der Lerøy sliter med lakselus.

 Brøt stillheten : Markedet ventet for mye av Lerøy-sjef Henning Beltestad(t.v.) og finansdirektør Sjur Malm i tredje kvartal, og da måtte noe gjøres. Foto: Finansavisen
Brøt stillheten : Markedet ventet for mye av Lerøy-sjef Henning Beltestad(t.v.) og finansdirektør Sjur Malm i tredje kvartal, og da måtte noe gjøres. Foto: Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): En svært trøblete lakselus-høst for oppdrettere i Midt-Norge har dominert nyhetsbildet i fiskepressen i flere uker.

Likevel kom det som et sjokk på investorene da Lerøy, som er tungt eksponert i regionen, rykket ut med resultatvarsel onsdag kveld, skriver Finansavisen.

Lerøy venter et driftsresultat før biomassejustering på 250 millioner i tredje kvartal. Det er mer enn 40 prosent under snittforventningen til analytikerne som følger selskapet.

På Oslo Børs raste aksjen nesten ti prosent, etter å ha stått i all-time-high dagen i forveien.

Det tilsvarer et fall i markedsverdi på over 1,7 milliarder kroner.

- Ingen grunn til det Nyheten dro med seg resten av oppdretterne ned. Lerøy-hovedeier Austevoll Seafood falt 5,5 prosent og SalMar 3,8 prosent.

Sistnevnte har rundt 70 prosent av sin produksjon i områdene som nå er hardest rammet av lusetrøbbel.

De siste ukene har Mattilsynet pålagt både SalMar og Lerøy å slakte ut flere tusen tonn fisk, med den begrunnelse at de høye lusenivåene i anleggene utgjør en smittetrussel for både nærliggende anlegg og villfisk.

- Vurderer SalMar også å sende ut resultatvarsel for tredje kvartal?

- Vi ser slettes ingen grunn til det, sier SalMar-sjef Leif Inge Nordhammer til Finansavisen.

Grieg Seafood, som ikke har anlegg i Midt-Norge, falt kun 1,5 prosent i går.

Marine Harvest har anlegg i Midt-Norge, men produksjonen er betydelig diversifisert både i Norge og utlandet.

I sin faste kvartalsoppdatering meldte selskapet i går om et operasjonelt driftsresultat på 710 millioner, drøye 2,5 prosent under konsensus. Aksjen var ned 1,4 prosent torsdag.

Ørret-stopp Det var ikke bare lus som utløste Lerøys resultatvarsel.Selskapet er det eneste på Oslo Børs som også driver betydelig oppdrett av ørret. Dette er et nisjemarked som har Russland og Japan som de klart viktigste kundene.

Derfor har også Russlands importforbud rammet ørretmarkedet langt hardere enn laksen, som er et etablert produkt i store deler av verden.

Lenge kom ørreten seg inn i Russland via naboland, men Putin & co. skjerpet grensekontrollen i august, med nytt prisfall som resultat.Lerøy slaktet 41.000 tonn fisk i 3. kvartal. Det opplyses at både fremtidig produksjonsvolum og kostnadsprofil vil bli påvirket av hendelsene, men at selskapet vil søke best mulig tilpasninger for å redusere konsekvensene for samlet slakting neste år.

Flere saker: To spinnville aksjer stjeler showet på børsen
Skattelistene 2014 - for alle kommuner i Norge
Dette tjente toppsjefene på Oslo Børs

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!